Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
BTC
-0.52
ETH
+1.62
LTC
+13.44
DASH
+18.9
XMR
+1.57
NXT
-3.56
ETC
+67.73
DOGE
+37.85
ZEC
+12.64
BTS
+7.5

Algorand (ALGO) Nedir? Hızlı, Ölçeklenebilir, Merkeziyetsiz ve Güvenli Bir Platform

730

Güvenlik, ölçeklenebilirlik ve ademi merkeziyet genellikle birbiriyle buluşmaz. Algorand, bu blok zinciri ölçeklenebilirlik üçlemesinin çözümü olmayı umuyor.

Kısaca

  • Algorand, finansın geleceğini kolaylaştırmak için tasarlanmış bir Saf Teminat Kanıtı (PPoS) blok zinciridir.
  • Turing Ödüllü kriptografi uzmanı Silvio Micali tarafından tasarlanmış ve Algorand Vakfı’nın çalışmalarıyla desteklenmiştir.

Modern blok zinciri tabanlı ağların çoğu, ölçeklenebilirlik, güvenlik ve ademi merkezileştirmeyi biraz eşit ölçülerde sağlamaya çalışır. Bununla birlikte, günümüzde çok az sayıda platform gerçekten çok yönlü olarak kabul edilebilir ve çoğu bu cephelerden bir veya daha fazlasında fedakarlık yapar - bu ister ek ölçeklenebilirlik için ademi merkeziyetten, güvenlik için ölçeklenebilirlikten veya başka türlü olsun.

Bu blok zinciri üçlemesi, bugün blok zincirleri için önemli bir sorun olmaya devam ediyor ve bir dizi proje bunu çözmeye çalıştı. Önde gelen bir halka açık blockchain platformu olan Algorand, daha iddialı girişimlerden birini temsil ediyor.

Algorand nedir?

2019’da piyasaya sürülen Algorand , geleceğin ekonomisinin omurgası olarak kullanılacak güçlü merkezi olmayan uygulamalar ( dapps ) ve finansal ilkeler oluşturmak için kullanılan yeni bir blok zinciri platformudur .

Platform, günümüzde diğer rakip platformların karşılaştığı temel zorlukların birçoğunu ele almak için tasarlanmıştır: ademi merkeziyetçilik, ölçeklendirme ve hız, geliştiricilerin milyarlarca kişi tarafından kullanılabilecek uygulamalar ve varlıklar oluşturmak için ihtiyaç duyduğu altyapı ve araçları sağlayarak.

2017 yılında, uluslararası alanda tanınan bir bilgisayar bilimcisi ve MIT profesörü olan Silvio Micali tarafından, kriptografi alanındaki çalışmaları nedeniyle 2012’de Turing Ödülü’nü kazanmasıyla tanınmıştır. Bugün Algorand, büyük ölçüde araştırmacılar, kriptograflar, matematikçiler ve geliştiricilerden oluşan çok disiplinli bir ekip tarafından geliştirilmektedir.

Algorand Nasıl Çalışır?

Algorand protokolü iki katmana bölünmüştür. Katman 1, sihrin çoğunun gerçekleştiği yerdir. Akıllı sözleşmeler yürütmek , atomik takas işlemlerini (eşler arası hızlı kripto para birimi değişimi) ve yeni Algorand tabanlı blok zinciri varlıkları (ASA olarak bilinir) oluşturmak için kullanılır. Katman 1, yalnızca nispeten temel akıllı sözleşmeler yürütebilir (her biri bir ASC1 olarak bilinir). Ek işlevler üzerine yığmak için Algorand, modern merkezi olmayan finans ( DeFi ) uygulamalarına güç vermeyi beklediğiniz türden daha büyük, daha fazla özellik içeren akıllı sözleşmeleri çalıştırabilen ikinci bir katmana sahiptir .

Biliyor musun?

Merkezi olmayan uygulamalar genellikle kullanıcıların temelde yatan akıllı sözleşmelere komutlar vermek için etkileşimde bulunabilecekleri sezgisel bir ön uç sağlar.

Platform, ‘Pure Proof of Stake (PPoS)’ olarak bilinen yeni bir Proof of Stake (PoS) fikir birliği mekanizması etrafında oluşturulmuştur. Tüm paydaşların (ALGO token sahipleri) blok üretimine katılmalarına ve bunu yaptıkları için ödüller kazanmalarına olanak tanıyan hızlı, eşitlikçi bir fikir birliği sistemi olacak şekilde tasarlanmıştır. Algorand, blokları katılım düğümlerine (röle olmayan düğümler) yönlendirmek ve imzaları doğrulamak için kullanılan çok sayıda coğrafi olarak dağıtılmış röle düğümü tarafından da desteklenmektedir; ayrıca fikir birliğine de katılabilirler.

Algorand’ın özel sosunun bir kısmı, kullanıcıları “kriptografik sıralama” olarak adlandırdığı bir süreç olan mutabakat protokolüne katılmaları için seçme yoludur. Algorand Protokolü, rastgele ve gizlice blok üreticilerini, tutulan ALGO jetonlarının miktarıyla birlikte seçilme şansını artıran ağırlıklı bir piyango sistemi kullanarak mevcut düğüm havuzundan seçer. Bu katılımcılar her turda değişiklik yaparlar ve blok seçimine katılıp katılmadıklarını olay sonrasına kadar bilmezler. Buradaki fikir, ağı hile ve diğer saldırılara karşı korumaya yardımcı olmasıdır.

Algorand’ı bu kadar özel kılan nedir?

Ads

Blok zincirleri söz konusu olduğunda, hız önemlidir - sonuçta işlem gecikmeleri ve tıkanıklık sinir bozucu bir deneyim yaratabilir.

Algorand, akıllı sözleşme işlemleri de dahil olmak üzere saniyede 1.000 işlem (tps) düzeyinde bir yerde destekleyerek bu sorunun üstesinden gelmek için tasarlanmıştır. Bitcoin’in 5 tps’si veya Ethereum’un şu anki 15-30 tps’lik oranıyla karşılaştırıldığında bu etkileyici. Ancak, diğer blok zincirleri bunu iyileştirdiğini iddia ediyor; Örneğin Solana , 50.000 tps’ye ulaştığını iddia ederken, Ethereum’un kendi ETH 2.0 yükseltmesi, kapasitesini 1.000-2000 tps arasına çıkarmayı vaat ediyor.

Algorand ayrıca neredeyse anında işlem kesinliği sağlamayı hedefliyor. Bu, saniye başına yüksek işlem oranıyla birleştiğinde, potansiyel olarak on milyonlarca kullanıcıyı desteklemesi gereken çevrimiçi finansal uygulamalara çok uygun hale getirir. Algorand çatallanamadığından, kullanıcıların bir zincir bölünmesi konusunda endişelenmesine gerek yoktur ve ağın çoğu tehlikeye atılsa bile fikir birliğinin sürdürüldüğünden emin olabilirler.

Algorand, her bloktan elde edilen ödüllerin ALGO sahiplerine orantılı olarak dağıtılması nedeniyle alışılmadık bir durumdur. Bu, genellikle blok ödüllerini, bu ödülleri stake veya delege edenlerle paylaşması gerekebilecek veya olmayabilecek doğrulayıcılara dağıtan diğer birçok PoS blok zincirinin tam tersidir. Bir Algorand düğümünü çalıştırmaya yönelik minimum özellikler, katılımı oldukça erişilebilir kılar — ana minimum özelliklerden bazıları 4-8 GB RAM, 100 GB SSD ve 10 MBit geniş bant içerir.

Platform, tamamen bir hisse kanıtı (PoS) konsensüs sistemi ile güvence altına alınan, nispeten az sayıda akıllı sözleşme yapabilen blok zincirlerinden biridir. Bu, ona rekabet eden iş kanıtı (PoW) tabanlı sistemlere göre çok daha düşük ücretler ve işlem onay süreleri dahil olmak üzere bir dizi avantaj sağlar.

Algorand ayrıca Pure Proof of Stake fikir birliği mekanizmasıyla enerji verimliliği konusunda rekabet etmeyi hedefliyor; şirket , blok zincirinin karbon-nötr olduğunu ve rakip platformlar tarafından üretilen CO2’nin yalnızca milyonda ikisini ürettiğini iddia ediyor. İşletmelerin blok zincirlerinin enerji tüketimine ve karbon emisyonlarına giderek daha fazla önem vermesiyle, bu Algorand için önemli bir farklılaşma noktası olabilir.

Algorand Standard Assets özelliği aynı zamanda geliştiricilere esneklik vaat ediyor ve onlara stabilcoinler , güvenlik jetonları, devlet tarafından verilen dijital fiat, yardımcı jetonlar, kimlik jetonları ve daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli kullanım durumlarıyla jetonları kolayca başlatma araçları sunuyor .

Algorand’ı kim inşa ediyor?

Bugün, Algorand üzerine inşa edilmiş düzinelerce canlı ürün var ve çok daha fazlası geliştiriliyor. Bunlardan bazıları şunları içerir:

  • 🏗️ Reach: Algorand ve diğer blok zincirlerinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturmayı ve dağıtmayı daha basit ve daha erişilebilir hale getiren bir platform.
  • 🎵 Opulous: Sanatçıların merkezi olmayan finansman yoluyla bir sonraki projeleri için fon talep etmelerine izin vererek müzik varlıklarını blok zincirine getirmek.
  • 💵 Marshall Adaları: Marshallese egemenliği (SOV) olarak bilinen dünyanın ilk ulusal dijital para birimini oluşturmak için Algorand ve SFB teknolojilerini kullanmak.

ALGO jetonu nedir?

Algorand ekosistemi için yerel fayda belirteci, ALGO olarak bilinir. Ethereum blok zincirinde Ether’in nasıl kullanıldığına benzer şekilde, işlemler ve akıllı sözleşme hesaplamaları için ödeme yapmak için kullanılan gaz jetonudur . Ancak bundan daha fazlası, Algorand ağının operasyonlarını desteklemek için de kullanılıyor ve sahiplerine ağ ödülleri şeklinde pasif bir gelir sağlıyor. Bu pasif getiri şu anda yaklaşık% 5-6 APY tutarındadır.

Ağ içi avantajlarının yanı sıra, ALGO jetonu, değiş tokuş edilebilen bir ERC-20 jetonu olan Wrapped ALGO (wALGO) dahil olmak üzere, jetonun sentetik sürümleri aracılığıyla Algorand üzerinde oluşturulan DeFi uygulamalarına ve alternatif blok zincirlerine giderek daha fazla dokunuyor ALGO için 1: 1.

Algorand 4,5-2,5 saniye aşağı blok sonuçlandırma süresini azaltmakla birlikte 5.000 25.000 işlemlerden% 400 kendi blok boyutunu büyütmek yolunda ilerliyor. Platformun kesinleşmiş TPS’si 46.000 TPS’ye çıkarılacak. Tüm bunların 2021 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.

Başarılı olursa, Algorand bugün en yüksek performanslı blok zincirleri arasında yer alacak ve Visa ödeme ağının sunduğu iş hacmini aşma kapasitesine sahip olacaktır - yaygın olarak toplu benimsemeyi desteklemek için gerekli kriter olarak kabul edilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.