Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
Single Post
BTC
$39,226.20
+0.71
ETH
$1,189.08
-1.58
LTC
$166.17
+1.4
DASH
$96.98
-0.12
XMR
$141.53
-4.75
NXT
$0.01
+3.33
ETC
$6.77
-3.09
DOGE
$0.01
+3.62
ZEC
$66.56
+0.64
BTS
$0.03
-0.39

Blockchain & IoT

132

Blockchain ve IoT ’un birleşmesi, blockchain için umut verici kullanım durumlarından biri olarak ortaya çıkmıştır. Genellikle bir gün aramızda göreceğimiz söylenen blockchain üzerinde çalışacak olan otonom, makineden makineye ekosistemleri duyuyoruz. Ancak yakın gelecekte ne bekleyebiliriz? Yakın vadeli benimsemeyi sağlamak için, sadece temeldeki blockchain teknolojisine değil, aynı zamanda tüketici ve girişimci davranışlarında değişimi tetikleyebilecek teşvik yapılarına da odaklanmalıyız.

Güvenilir veri

Blockchain, merkezi olmayan güvencedir — gerçeğin değişmez bir kaynağıdır. Bugün IoT verileri, diğer taraflarca gönderilmeden, satılmadan veya kullanılmadan önce manipüle edilmediğini doğrulayamadığından, veri sahibinin alanının dışında tamamen güvenilemiyor. Örneğin, Uber ve Lyft gibi otonom araba startupları ve sürüş paylaşımı devleri, güvenilir haritalama veya sürüş verilerini paylaşmak için hiçbir çözüme sahip değildir; bunun yerine, benzer veri kümelerini bağımsız olarak toplar ve depolarlar. Bu yekpare veri silolarını nasıl parçalayıp taraflar arasında güveni nasıl sağlayabiliriz? Blockchain ve IoT ile.

Günümüz IoT cihazlarındaki güvenilir uygulama ortamları (TEE), verilerin belirli bir cihazdan geldiğini doğrulayabilir ve bu veriler blok zincirinde saklandığında değişmez ve izlenebilirdir. Güvenli IoT cihazlarının ve blok zincirinin kombinasyonu, belirli bir kaynaktan geldiği ve manipüle edilmediği bilinen benzersiz bir saf IoT veri kaynağı sunar. Bu güvenilir IoT verilerinin etrafında toplanan yeni iş modelleri yakında ortaya çıkacak — veriler güvenilmez taraflarca satın alınabilir, satılabilir, paylaşılabilir ve kullanılabilir. Kısa vadeli kullanım durumları, aşağıda ayrıntılarını verdiğimiz tüketiciler ve işletmeler arasında farklılık gösterecektir.

Tüketici kullanım durumları

Blockchain tüketicinin benimsemesini sağlamak, veri sahipliğini tekrar tüketiciye kaydırmakla başlamalıdır. Bugün, kripto dünyasındaki anlatı “merkeziyetsiz ve veri gizliliği” tüketicilerin adaptasyonunu sağlayacaktır. Bununla birlikte, gizlilik özellikli ödemeler dApp’ler (örneğin, Zcash) büyük kullanıcı tabanlarını çekmedi ve işlemlerin yalnızca %1’i tam gizlilikle gönderildi. Tüketiciler neden umursanmıyor? Yalnız merkeziyetsizlik ve gizlilik, tüketicileri geleneksel tekliflerin kusursuz kullanıcı deneyiminden uzaklaştıracak kadar zorlayıcı değildir. Bu faydalar, tüketicilerin bugün gerçekten umursadıkları bir şeyle tamamlanmalıdır — verilerinin tazminatı.

Ads

Eğer “veri yeni altın” ise, IoT cihazları altın madenleridir. Bağlı cihazlar (örneğin giyilebilir ürünler, cep telefonları, akıllı ev cihazları) sürekli veri üretir ve fiziksel,dijital faaliyetlerimizin ağ geçitleri / kayıt tutucularlarıdır. Tüketiciler bu cihazlara sahip olsalar da temel değerli veriler, verilerimizi çoğunlukla hor kullanıp satan cihaz üreticileri / teknoloji devlerine aittir. IoTeX’in IoT özellikli blok zinciri ve iyi tasarlanmış teşviklerin birleşimi, kişisel verilerin (örneğin sağlık, trafik / yollar) gizli tutulması veya üçüncü şahıslara satılması gibi tüketici veri yönetiminde isteğe bağlılığın sağlanması için katalizör olacaktır. Tüketicileri bu konseptle rahat ettirmek, daha sofistike kullanım durumları için ön şarttır.

İşletme kullanım durumları

Blockchain’in işletme tarafında benimsenmesi çoktan başladı, özellikle de özel ve izinli blockchain yapıları. Tüketicilerin aksine, işletmeler günümüzde rekabet avantajını korumak ve müşterilerinin verilerini korumak için veri gizliliğine büyük önem veriyorlar. Bununla birlikte, özel olmayan verilerin veri analitiğini / modellerini beslemesi için veri paylaşımına büyük değer veriyorlar. Çoklu güvenilmeyen partilerden güvenilir IoT verilerini kullanma, özel verileri belirli kişilere seçici olarak gösterme ve diğer verileri tamamen gizli tutma yeteneği, IoTeX gibi IoT uyumlu, herkese açık bir blockchain gerektirir.

İşletmeler için doğrudan blockchain & IoT kullanım durumları, çeşitli maliyet azaltma ve uyumluluk / yasal kullanım durumları sağlayan çok partili güven ve veri paylaşımına odaklanacaktır. Örneğin, çok partili iş akışlarını otomatikleştirmek ve tanımlanmış kurallara ve düzenlemelere uyumu kanıtlamak için güvenilir verilerin kullanılması büyük olasılıkla gelecek yıl ortaya çıkacaktır.

İşletmeler, token ekonomili halka açık blockchainleri / dApp’lerini içine alıp ve benimsemeden önce, blockchain şirketleri (henüz) bunun yerine mevcut sistemleri / işlemleri tamamlayan çözümler geliştirmeyi öğrenmelidir. Aşağıdaki şekilde blockchain ve IoT için uygun olan kullanım durumlarının dört özelliğini özetliyoruz.

Sadece anlatma, göster!

Blockchain araştırma ve geliştirme çalışmalarımıza paralel olarak, yakın zamandaki kullanım durumlarını bağlamsallaştırmak ve daha karmaşık kullanım durumları için (örneğin makineden makineye etkileşim) yapı taşları geliştirmek için proofs of concept’e IoTeX olarak önemli zaman ve kaynaklar ayırıyoruz. Bugüne kadar, çok sayıda kaynak kısıtlı akıllı cihazı (örneğin, kilitler, ışıklar, sensörler) IoTeX Testnet’e başarıyla entegre ettik ve çeşitli bağlantı standartları (örneğin, hücresel, LoRa, Z-Wave) ile denemeler yaptık. Daha fazla IoTeX bakış açısı ve blockchain & IoT kullanım durumlarına yönelik derinlere dalmak için resmi kanallarımızda bizi izlemeye devam edin.

1 yorum
  1. […] Blockchain & IoT yazımıza da göz […]

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.