Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
BTC
$34,096.62
+2.46
ETH
$1,998.14
+8.53
LTC
$130.56
+2.57
DASH
$125.56
+2.63
XMR
$212.33
+7.25
NXT
$0.01
-17.53
ETC
$41.19
+2.95
DOGE
$0.25
+3.77
ZEC
$106.10
+5.51
BTS
$0.04
+2.63

Blockchain ve sürdürülebilirlik — Elektrik kullanımından daha fazlası var

1.248

Blockchain teknolojisinin sürdürülebilirliği ve potansiyeli hakkındaki tartışmaya sosyal ve yönetişim alanlarını getirmek.

Dijital alanda, blockchain teknolojisi ticaret, takas, işbirliği, kimlik ve kaynak kullanımı yönetiminden her şeydeki uygulamalarla eşit derecede dönüştürücü olabilir. Şu anda, bu gelişmeler yüksek düzeyde elektrik kullanımı pahasına geliyor. Bu, ele alınması gereken ve ele alınacak bir endişedir.

Sorun şu ki, mevcut anlatı bu yüksek elektrik kullanımını blok zinciri projelerini ve özellikle Bitcoin’i ( BTC ) sürdürülemez olarak adlandırmak için kullanıyor. Bu, özellikle yatırım ve benimseme açısından yalnızca blok zinciri projelerine zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda doğru değildir.

Sürdürülebilirlik, çevresel, sosyal ve yönetişim olmak üzere üç geniş ESG metriğine göre değerlendirilir. Mevcut tartışma - bir tarafta nüans eksikliği ve diğer tarafta gereksiz işaretlerle karakterize - sadece sürdürülebilirliğin çevresel yönüne odaklandı. Sosyal ve yönetişim yönleri büyük ölçüde göz ardı edildi, bu da genel olarak hem Bitcoin hem de blok zinciri projeleri için yanlış bir sürdürülebilirlik algısına yol açtı.

Sosyal

Sosyal yön, ekonomi çapında platformlara geçişin daha geniş bağlamında görülmelidir. Yolculuktan kitap satın almaya ve paket servisi sipariş etmeye kadar her şey artık platformlarda gerçekleşiyor. Kazanan her şeyi alır bu dünyada, başarılı platformların pazar gücü, sonunda çalışanlarına adil olmayan koşulları dayatmalarına olanak tanır.

Tokenize edilmiş blok zinciri projeleri, bir çalışanın katkısına dayalı bir platformun sahipliğini mümkün kılarak bu yanlışı ele alma potansiyeline sahiptir. Sonuç, platformun baskı altına alınmak yerine platformun büyümesinden yararlanan işçilerdir.

Ads

Yönetim

Blockchain teknolojisi, kuralların/prosedürlerin küresel ölçekte şeffaf ve otomatik olarak yürütülmesini sağlar. Bu yetenek, değişmezlik, şeffaflık, sansür direnci, merkezi olmayan yazılım yürütme ve blok zincirine özel ekonomik teşvik kombinasyonuna dayanmaktadır.

Bu, blok zincirini dijital çağda yönetişim için zengin bir kanıtlama alanı yapar - merkezi olmayan finans alanında gördüğümüz gibi, neredeyse her gün ilginç bir ilerleme kaydeden bir kanıtlama alanı. Öğrenilen derslerin küresel ortak kaynakları daha iyi yönetmemize yardımcı olacak şekilde yayılması sadece bir zaman meselesidir.

Sonuç

Orijinal Wright Flyer’dan bir parça kumaş ve tahta, Apollo 11 astronotları tarafından ayın yüzeyine götürüldü. Kumaş ve ahşabın, bu iki tarihi olayın sembolik olarak birbirine bağlanmasının ötesinde işlevsel bir amacı yoktu.

Bitcoin teknik incelemesinin yayınlanmasından bu yana yaklaşık 4.600 gün geçti. Blok zinciri alanındaki yeniliğin baş döndürücü hızıyla, mevcut blok zincirler ve bunların enerji tüketimi de geçmişin simgeleri olacak.

Bu nedenle, devam eden bir çalışmayı aşırı derecede yargılamak ve olası sosyal ve yönetişim kazanımlarını kaybetmek yerine, daha bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve sürdürülebilir bir sonuca doğru yönlendirmek daha verimli olacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.