Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
BTC
$46,694.12
-2.54
ETH
$3,661.65
-3.72
LTC
$145.60
-1.4
DASH
$131.27
-2.37
XMR
$212.44
+1.07
NXT
$0.01
+5.58
ETC
$33.98
-2.97
DOGE
$0.17
-3.03
ZEC
$152.16
+3.4
BTS
$0.03
-3.91

Çin’deki kripto para yasakları komşu ülkelere yaradı: Cihazlar anında satıldı

2.169

Çin’in Mayıs ayında başlattığı ve kripto paralara adeta savaş açan kanunlarının ardından birçok madenci diğer ülkelere göç ederken, küçük ölçekli işletmelerin satışa çıkardığı madencilik cihazlarını ise komşu ülkeler satın almaya başladı. Özellikle bölgenin büyük ülkesi Tayland yasakları bir fırsat olarak görürken, madencilik ülkede adeta zirve yaptıK

Kripto para madenciliğinde Çin’in boşalttığı yerleri şu ana kadar en çok ABD, Kazakistan ve Rusya doldururken, komşu ülkeler de bu yasaklardan en iyi şekilde yararlanmasını bildiler. Özellikle Taylandlı birçok girişimci, ikinci el madencilik cihazlarını Çin’den çok daha ucuz fiyata ülkeye getirmeyi başarırken, bu makineleri kısa sürede piyasaya sattılar.

“Yaklaşık 100 bin madenci var”

Dünyanın önemli medya kuruluşlarından biri olan El Cezire’ye röportaj veren Taylandlı 30 yaşındaki girişimci Pongsakorn Tongtaveenan da bu fırsatı paraya çevirmeyi başaranlardan biri… Çin yasaklarının kendilerine yaradığını belirten Tongtaveenan şunları söyledi:

“Çinli birçok madencinin ülke dışına çıkıp, tesislerini başka yerlere taşıma şansı yoktu. Bireysel madenciler de aynı şekilde… Dolayısıyla cihazları ellerinden çıkardılar ve fiyatlar yüzde 30 düştü. Bitcoin dijital dünyanın altınıdır. Madencilik cihazı ise altın çıkaran şirketlerin hissesi gibi… Altının fiyatına göre siz de bir bölüm para kazanıyorsunuz gibi düşünebiliriz. Şu anda Tayland’da yaklaşık 100 bin madenci var”

“30 bin dolar harcadım ve 3 ayda bu parayı çıkardım”

Ads

Yine El Cezire konuşan bir Taylandlı madenci ise 1 milyon baht (yaklaşık 30 bin dolar) yatırım yapmasının ardından, madencilik sayesinde bu parayı 3 ayda çıkardığını belirtti. Bilindiği üzere Çin yasaklarının ardından ciddi şekilde düşen hash oranı, operasyonlarına devam eden diğer madencilerin çok daha fazla Bitcoin elde etmesini sağlamıştı. Dolayısıyla madenci sayısının azalması kalan madencilerin çok daha fazla para kazanmasına vesile olmuştu.

Şimdi de hedef Laos

Çin ile Tayland arasındaki ülke olan Laos’ta da Tayland kadar olmasa da ciddi bir kripto para benimsenmesi yaşanıyor. Taylandlı büyük yatırımcılar komşularındaki gelişmeleri yakından takip ediyorlar. 7 milyon nüfuslu ülkede, internete erişim oranı bile yüzde 40 seviyelerinde ancak elektriğin ucuz olması bir avantaj.

Ülkede Kasım ayında komünist olan hükumet 6 şirkete madencilik için lisans vermişti. Lisans almak için devletten 1 milyon dolarlık elektrik satın alma garantisi ve yüksek bir işletme ücreti ödemek gerekiyor. Laos’ta elektrik dev barajlar vasıtasıyla üretiliyor ve çoğu ülke dışına ihraç ediliyor.

Bazı Çinli madencilerin de Laos’un ucuz elektriğinden yararlanmayı düşündükleri, operasyonlarını buraya taşımayı tartıştıkları ve böylece kendi ülkeleri olan Çin’e de yakın kalabilmeyi düşündükleri belirtiliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.