Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
BTC
$13,203.71
-3.85
ETH
$390.14
-3.69
LTC
$55.85
-6.21
DASH
$67.85
-4.15
XMR
$126.20
-5.23
NXT
$0.01
-1.39
ETC
$5.47
-3.05
DOGE
$0.00
0
ZEC
$57.00
-6.8
BTS
$0.02
0

DeFi (Merkezsiz Finans) Algorand (ALGO) İle Daha Sürdürülebilir Olacak

10

Son dönemde paylaştığımız haberlerin büyük çoğu DeFi ile ilgiliydi. Diğer alanlarda beklediğini bulamayan blok zinciri projeleri DeFi rüzgarına kapılıp ardı ardına DeFi projeleri başlattı ve biraz da olsa coin’lerinin değerlerini arttırmayı başardılar.

Bu neredeyse başlatılan her DeFi projesi için geçerli oldu. Ama bu yükseliş sonsuza kadar devam edemezdi. Sadece bir DeFi uygulaması ile Blockchain sektöründe sürdürülebilirlik mümkün değil. Bu yüzden DeFi projelerine yatırım yaparken 2 kere düşünmeniz gerekir.

Altcoin projelerinde önemli olan hype’a kapılıp anlık yükseliş yakalamak değil. Eğer bir çözüm sunuyor, teknolojinizi geliştiriyor ve altyapı sağlıyorsanız bu sizi sürdürülebilir yapacaktır. Şimdiye kadar birçok DeFi projesi Ethereum ağında başlatıldı. Ama Ethereum ağında bazı sorunlar vardı. İşlem ücretlerinin yüksek olması, blok onaylarının gecikmesi, ölçeklenebilirlik sorunu ve dahası. Ethereum her ne kadar ilk başlatılan proje olarak üzerinde fazlaca projeler geliştirilse de artık yeni ve çokça seçenek var. Bunlardan biri Algorand Blockchain projesi.

Algorand diğer blok zinciri projelerine kıyasla çok teknik bir blok zinciri olduğunu görebilirsiniz. Daha öncede bahsettiğimiz gibi Algorand sadece bir blok zinciri değil. Algorand diğer uygulamalara ve projelere destek vermek ve Algorand ağında uygulama geliştirmelerine olanak sağlar.

Coinmarketcap ve diğer verilere göre şu anda hakkettiği yerde değil. Basit bir DeFi uygulamasının bile değer kazandığı bir piyasada Algorand teknolojisi ve sunduğu altyapı ile DeFi rüzgârı söndükten sonrada hayatta kalacak bir proje. Yazının başında belittim. Anlık ve bir hype ile yatırım yapmaktansa bu tarz teknoloji odakları blok zinciri projelerine yatırım yapmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.

Algorand kendini kısaca şu şekilde tanımlıyor; Bugünün ekonomisi için gerekli güvenlik, ölçeklenebilirlik ve ademi merkeziyetçiliği çatallaşmadan sağlayan dünyanın ilk açık, izinsiz, Pure Proof-of-stake blockchain protokolünü kuran ve geliştiren teknoloji şirketiyiz. Ödüllü bir ekiple, geleneksel finansmanın ve merkezi olmayan finans işletmelerinin sorunsuz finans dünyasını kucaklamasını sağlıyoruz.

Hele ki şu anda Ethereum 2.0 yükseltmesi bu kadar gecikmişken ve Vitalik Buterin’ninde dediği gibi son halinin ne zaman sonuçlanacağı belli olmayan Ethereum için en iyi alternatiflerden birisi Algorand’dır.

Algorand geçtiğimiz ay bir yükseltme yaparak ağını DeFi projelerinin başlatılması için uygun hale getirdi. Yani şu anda herhangi bir geliştirici Algorand ağı üzerinde bir DeFi projesi başlatabilir.

Algorand’ın kurucusu Silvio Micali DeFi hakkında;

“DeFi, dünyaya temelde sınırsız sayıda finansal ürün ve hizmete erişim sağlıyor. Yeni nesil dApp’lerin birinci nesil blok zincirlerinin eksiklikleriyle durdurulmaması önemlidir,” dedi Algorand’s. protokol, gerçekten friksiyonsuz uygulamalara güç vermek için sağlam bir temel görevi görüyor ve akıllı sözleşmelere yaklaşımımız, onları günümüzün mevcut finansal hizmetlerine rakip olacak kadar yüksek performanslı ve işlevsel olarak yeterince gelişmiş hale getiriyor. ”

Algorand’ın akıllı sözleşmeleri; yeni bir DeFi uygulamaları dalgasını güçlendirmek için zarif bir çözüm sunuyor. Kredi ve krediden pazarlara ve merkezi olmayan borsalara kadar. Ana ağın lansmanından bu yana geçen bir yıl içinde yaklaşık 400 şirket, hızla büyüyen Algorand ekosistemine katıldı ve platformdan geniş bir uygulama yelpazesi oluşturmak için yararlanarak: yatırım (Republic), varlık belirtme (Props), stablecoin (Tether, USDC, MELD Gold), CBDC’ler (Marshall Adaları), oyun (Dünya Satrancı), sigorta (Attestiv) ve muhasebe (Verady). Gibi birçok proje Algorand ağında hayat buldu. Sizde bu sektörlerde buna benzer projeler geliştirebilirsiniz.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı r1-1024x576-1.png

Algorand ayrıca blok zinciri üzerinde proje ve uygulama geliştirmek isteyenler bir kurs düzenliyor. Kursu Algorand Türkiye yerel topluluğu düzenlediği için kayıt olan herkes katılabilir. Eğer bu konularda kendinizi geliştirmek ve bir proje hayata geçirmek istiyorsanız buradaki linkten kayıt olup kursa katılabilirsiniz.

Algorand hakkında duyurulara erkenden erişmek ve Algorand hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Algorand Türkiye Telegram grubuna katılabilirsiniz.

Algorand avrupadaki blok zinciri geliştiriclerine destek vermek için bir oturum düzenliyor. Sizde katılmak isterseniz.

Evet Algorand kendini dünyadaki finans ve blokchcain benimsenmesine çözüm bulan bir proje olarak konumlandırıyor. Algorand diğer blok zinciri ağında çalışan bir proje değil. Kendi mainneti var ve diğer altcoin projeleri için bu mainnette destek sağlıyor. Algorand blok zinciri ağına şimdiye kadar birçok blok zinciri projesi katıldı ve mainnete adapte oldular. Herhangi bir ölçeklenme yada yüksek işlem ücreti olayları yaşanmadı.

Peki Algorand bunu nasıl sağladı bunu göz atalım. Yani Algorand teknolojisine. Algorand akıllı kontratlar ile çalışan bir blok zinciri projesi. Ethereum’a benzer yanları olsa da Algorand’ı diğer blok zincirlerinden ayıran bir çok artı yönleri var. Algorand teknolojisi 4 adımda inceleyebiliriz.

Akıllı Kontratlar

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Algorand akıllı kontratlar üzerine kurulmuş bir blok zinciri projesidir. İşlemlerin çoğu, sözleşmede belirtilen şartların yerine getirildiğini doğrulamak için genellikle güvenilir üçüncü taraflara ihtiyaç duyan, evrak işlerinden oluşan geleneksel sözleşmeye dayalı anlaşmalara dayanmaktadır. Bu yöntem modası geçmiş, yavaştır ve en önemlisi uygun maliyetli değildir. Bu nedenle, blockchain kullanan geliştiriciler, anlaşma koşulları karşılandığında blockchain’de depolanan temel kod satırlarını kullanarak işlemleri otomatik olarak yürütmek için akıllı sözleşmeler kullanıyor.

Algorand’ın akıllı sözleşmeleri (ASC1), yalnızca daha hızlı, ölçeklenebilir ve uygun maliyetli değil, aynı zamanda karmaşık uygulamaları etkinleştirmek için işlevsel olarak gelişmiş kanıtlanmış performansa sahip güvenilir, sorunsuz bir çözüm olarak bu engelleri ortadan kaldırır. Algorand’ın Akıllı Sözleşmeleri (ASC1’ler), kullanıcıların programın hatasız çalıştırıldığından ve sonuçlarda değişiklik yapılmadığından emin olabilecekleri, zincir üzerinde çalışan, güvenilir olan programlardır. Algorand platformunun kendisiyle aynı güçlü hızı, ölçeği, kesinliği ve güvenliği devralan, Algorand Katman-1’e entegre edilirler ve uygun maliyetli ve hatasızdırlar.

ALGORAND STANDART VARLIKLARI

Algorand Standard Assets (ASA), Algorand blok zincirinde herhangi bir varlık türünü temsil etmek için standartlaştırılmış, Katman-1 mekanizması sağlar. Bunlar, değiştirilebilir, değiştirilemez, kısıtlı değiştirilebilir ve kısıtlı değiştirilemez varlıkları içerebilir.

ATOMİK TRANSFERLER

Geleneksel bir ekonomide, güvenilir veya yasal bir çerçeve vardır. Blok zincirinde Atomic Transfers, Layer-1’de güvenilir bir çözüm sunar. Atomik Transferler, bir dizi varlığın birkaç taraf arasında aynı anda aktarılması için güvenli bir yol sunar. Spesifik olarak, birçok işlem bir arada gruplanır veya tüm işlemler yürütülür ya da hiçbiri yürütülmez.

REKEYING

Hesapları korumak için Genel Adres ve Özel Harcama Anahtarı kombinasyonları kullanılır. Genel Adresler, genel olarak bilinir ve bir hesabın tanımlanması için kullanılır; burada Özel Harcama Anahtarları güvenlik amaçlıdır ve bu hesaptan işlem gönderebilmek için gereken Genel Adresin doğrulanması ve şifrelenmesi için kullanılır. Bugün, Genel Adres ve Özel Harcama Anahtarı kombinasyonu kırılamaz – her zaman farklı çiftler halinde gelirler.

Anahtarları kriptografide kullanma sistemi, blok zincirinin başlangıcından beri mevcuttur. Ancak verimsiz hale geldi ve her zaman güvenli değil. Güvenliği ihlal edilmiş bir Özel Harcama Anahtarının değiştirilmesi gerektiğinde, Genel Adres ve Özel Harcama Anahtarına sahip tamamen yeni bir hesabın açılması ve varlıkların eski Genel Adresten yenisine taşınması gerekir.

- Advertisement -

- Advertisement -

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.