Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
BTC
$63,983.12
+5.67
ETH
$2,372.20
+9.69
LTC
$281.89
+13.29
DASH
$308.90
+10
XMR
$325.23
+3.65
NXT
$0.08
-5.42
ETC
$22.10
+11.92
DOGE
$0.11
+46.33
ZEC
$232.41
+3.19
BTS
$0.13
+8.38

Devletler Neden Kripto Para Yerine “Dijital Para” Geliştiriyor?

80

Finans yazarı Erkan Öz, devletlerin üzerinde çalıştıkları dijital para projelerinde neden Bitcoin ile anılan “kripto para” sözü geçmediğini yorumladı.

Ads

Finans yazarı Erkan Öz, devletlerin üzerinde çalıştıkları dijital para projelerinde neden Bitcoin ile anılan “kripto para” sözü geçmediğini yorumladı.

Corona virüs salgını nedeniyle nakitsiz toplum söylemlerinin hızla yaygınlaştığı bir dönemde, ülkeler de kendi dijital paralarını tasarlamak için adeta yarışa girdi. Bugüne kadar duyurusu yapılan veya basına sızan projelerde dikkat çeken nokta ise, bu para birimlerinin stablecoin adlı sabit değerli kripto parayla benzerlik taşımaları.

Peki ama, devletler neden “kripto para” yerine “dijital para” kavramını öne sürüyor? Finans yazarı Erkan Öz’ün 19 Nisan tarihinde yayınladığı videoya göre bunun birkaç sebebi var:
“Başlangıçta büyük şirketler ve devletler, Bitcoin ve türevi kripto paralarla dalga geçmişti. Bu nedenle, bir zamanlar alaya aldıkları bir teknolojiyi şimdi kendileri de uyguluyor gibi görünmek istemiyorlar.

İkincisi, daha önceden kötüledikleri bir teknolojiye şimdi geçiş yaptıklarını kabul etmek istemiyorlar.”

Bitcoin ve dijital para arasında ne fark var?

Bitcoin gibi kripto paraları devlet güdümlü dijital paradan ayıran en önemli unsuru merkezi bir otorite olmaması şeklinde açıklayan Öz, “Bu sebeple de insanların Bitcoin’i tercih etme sebebi olan para politikasını değiştiremez.” diye ekledi.
“Bitcoin ilgi görüyor çünkü para arzı sınırlı. Bitcoin madencileri işlem gücünü bir araya toplayıp sistemin çoğunluğunu ele geçirse bile, ortaya çıkacak olan sonuç Bitcoin değil, yeni bir kripto para oluyor. Bitcoin yine eski yerinde kalıyor. Bu durumda hangisini kullanacakları konusunda tercih hakkı yine kullanıcının oluyor.”

Erkan Öz’ün Cointelegraph için kaleme aldığı analizleri okumak için tıklayın.

Facebook Libra ile Bitcoin’e rakip olabilir mi?

Erkan Öz’ün videosunda bahsettiği projelerden biri olan Facebook Libra’nın, Bitcoin karşısında dişli bir rakip olacağını öne sürenler de yok değil. Cointelegraph’a açıklama yapan ekonomist ve akademisyen John Vaz, Bitcoin’in ödeme bakımından ölçeklenme sıkıntıları yaşadığını ve bir spekülasyon aracı olarak orantısız kullanıldığını belirtti. Bunun aksine Vaz’a göre “Libra, ödeme ağı olarak ölçeklenmesi için özel olarak inşa edildi ve yasa düzenleyiciler ile yaşanan sorunlara rağmen kısa sürede Bitcoin’e büyük bir rakip olma potansiyeline sahip.”

Çin dijital yuan için pilot çalışmayı başlattı

Cointelegraph’ın geçtiğimiz hafta bildirdiği üzere Çin’in geliştirdiği dijital yuan için Jiangsu eyaletine bağlı Suzhou şehrinde pilot aşamaya geçildi. Habere göre Suzhou’nun Xiangcheng bölgesindeki devlet kurumları ve çeşitli işletmelerin yeni dijital para birimiyle (DC/EP olarak da adlandırılıyor - “Digital Currency/Electronic Payment – Dijital Para Birimi/Elektronik Ödeme”) ödeme yapacağı açıklandı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.