Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
BTC
$42,431.39
+0.72
ETH
$2,923.83
+0.09
LTC
$126.67
+2.66
DASH
$104.56
+2.34
XMR
$172.17
+3.07
NXT
$0.01
+0.72
ETC
$32.81
+3.15
DOGE
$0.15
+1.67
ZEC
$117.98
+1.92
BTS
$0.02
+0.83

Dünyanın ilk Bitcoin madencilik havuzu, bugüne kadar yaklaşık 1,3 milyon BTC çıkardı

1.846

Hala büyümeye devam eden Braiins (Slush Pool) ekosistemi, 15 binden fazla kullanıcıya sahip.

Her şeyin güzel bir başlangıcı vardır. 2010 yılında Çekya’nın Prag kentinde ilk Bitcoin (BTC) madencilik havuzu projesi oluşturuldu ve projeye Bitcoin.cz adı veirldi. Çok kısa bir süre sonra projenin kurucusu Mark Slush Palatinus, dünyanın ilk fiziksel kripto para cüzdanı Trezor’u oluşturmaya karar verdi. Sonuç olarak, gömülü Linux geliştirmesi ve araştırması yapan Braiins, madencilik havuzunu devraldı ve tekrar isim değiştirdi.

Şimdiye kadar hızını kesmeden ilerlemeye devam eden ve 15 binden fazla kullanıcıya sahip Braiins (Slush Pool), en büyük Bitcoin madencilik havuzlarından biri haline geldi. Buna ek olarak, toplam Bitcoin hash oranının yüzde 5’i ila yüzde 8’ini bünyesinde barındırıyor. Şirket, gelirinin yüzde 100’ünü BTC üzerinden elde ediyor. Ayrıca madencilik yazılımından da yüzde 2 ila yüzde 2,5 arasında komisyon alıyor. Braiins’in baş pazarlama sorumlusu Kristian Csepcsar, Cointelegraph ile yaptığı özel bir röportajda, kripto kullanıcılarının var olan bunca rakibe rağmen neden halen dünyanın en eski madencilik havuzunu seçtiklerini açıkladı.

En çok tartışılan şeylerden biri, Csepcsar’ın verdiği şebeke enerjisi dengeleme örneğinde donanım yazılımının neden bu kadar kritik olduğuydu. Bu durumu şöyle açıklıyor, “Bireysel hanelerden gelen elektrik talebinin çok yoğun olduğunu varsayalım. Bu denli bir şebeke yoğunluğunda madencilik makinelerini açarsanız, milisaniyeler içinde kapatmanız gerekebilir,” dedi ve ekledi:

60 bin makineden oluşan büyük bir çiftlik hayal edin. Bu kadar çok makineyi, oluşacak sorunları hızlıca çözebilen donanım yazılımları olmadan düzenlemek çok zor.

Ancak sektöre yeni giren madencileri Braiins madenci havuzuna çeken şey, şirketin sadece bu teknolojik yönü değil. Aynı zamanda şirketin oluşturmuş olduğu etik kültürüyle de ilgili. Csepcsar, “Diğer madencilik şirketleri, mümkün oluğunca çok sayıda Bitcoin ve altcoin grubunu desteklemek istiyor çünkü onlar olaya sadece iş gözüyle bakıyor. Ancak biz olaya bu şekilde bakmıyoruz. 2017’deki Bitcoin Cash güncellemesinde yola çıkış vizyonumuza sadık kaldık ve madencilik havuzumuza BCH’yi eklememeye karar verdik. Çünkü bunun sadece bir moda olduğunu düşündük”

Ads

Ve bu sözlerine sadık kalan Braiins, artık BTC dışında başka herhangi bir dijital paranın madenciliğini yapmıyor. Genel bilinenin aksine, Braiins çok büyük bir dijital para varlığına sahip değil. Bu durumu da şöyle açıklıyor:

“Kimse Bitcoin’in bu kadar hızlı bir şekilde başarı sağlayacağına inanmıyordu. Bu yüzden başlangıçta fiyatı çok düşükken maliyetleri finanse etmek için çok fazla satış gerçekleştiriyorduk. Bununla birlikte sistemimizdeki bulut hizmetine bir saldırı yapıldı ve 3 bin BTC çalındı. Yani, herkesin düşündüğü gibi Satoshi’nin elinde bulundurduğu kadar bir BTC miktarına sahip değiliz.”

Dijital paraların fiyatı aniden yüzde 70 ila yüzde 80 düştüğü durumlarda, firmanın piyasada nasıl güçlü kaldığı sorulduğunda, Csepcsar şu yanıtı verdi:

“Bizim buradaki avantajımız, erken başlamış olmamız. Biz Bitcoinciyiz ve sayıların sonsuza kadar artacağına inanmıyoruz. Her zaman çökme durumları yaşanacaktır. Ve biz bu senaryo için sürekli hazırlıklı olmaya çalışıyoruz.”

Ayrıca Braiins risk sermayelerinden veya dış yatırımcılardan asla para kabul etmemiş, tamemen ve bağımsızdır. Bazı kripto kullanıcıları, yatırımcıların ve işletmelerin istikrarlı büyüme planlarını yapabilmeleri için güvenlik düzenleyicileri gibi merkezi kurumların devreye girmesi gerektiğini düşünüyor. Bununla birlikte, dijital paraların fiyat oynaklığının da düzenlenmesi gerektiğini savunuyor. Ancak Csepcsar’ın Cointelegraph’a verdiği röportajda böyle düşünmediği görülüyor:

Bitcoin’i 7 gün 24 saat yerine, NASDAQ borsasında olduğu gibi pazartesiden cumaya günde 8 saat alıp sattığımızı hayal edin. Bu kısıtlama her şeyi daha yavaş ve daha verimsiz hale getirir. Çünkü Bitcoin teknolojisi, üstel bir hızla büyüyor ve bizde öyle kalmasını istiyoruz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.