Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
Single Post
BTC
$33,733.17
-3.47
ETH
$1,034.30
-2.67
LTC
$131.56
-2.48
DASH
$126.49
+4
XMR
$157.70
-3
NXT
$0.01
0
ETC
$6.98
-1.57
DOGE
$0.01
-6
ZEC
$98.11
+14.9
BTS
$0.02
-2.25

En İyi DeFi Projeleri

310

DeFi alanındaki öncüler ve ademi merkeziyetçiliğe dayalı en iyi DeFi projeleri;

Temel Çıkarımlar


-/- Manic yield farming etkinlikleri (yatırımcıların kripto paralara ilgi duyabilecekleri ve likidite sağlamak için teşvikler alabilecekleri bir faaliyettir.) ve çok yüksek belirteç değerlemeleri, en iyi DeFi projelerinin belirlenmesini zorlaştırıyor.


-/- Hangi protokollerin en merkeziyetsiz olduğunu ölçmek için yönetişim ve belirteç dağıtımından yararlanan bir çerçeve oluşturdu.


-/- Çoğu projenin karşılaştığı kritik engel, token konsantrasyonu ve token sahiplerini gelişmelere katılmaya çekmektir.

En çok merkezi olmayanlardan en az merkezi olmayanlara en iyi DeFi projelerini belirlemek zor olabilir. Ekosistemdeki ütopik token fiyatları ve balon benzeri boş hava ile şişirilmiş bazı blokzincir projeleri ardından araştırma daha zorlu hale geldi. Sadece iki yıl içinde binlerce dolardan milyarlarca dolara kadar, dayanıklı bir ürün oluşturmak için hızlanan projeler sıkı çalışmalarının karşılığını aldı. Bu çok hızlı gerçekleşen büyümeye rağmen, DeFi ile gerçek anlamda benimsenme arasındaki temel engelleri ele almak gerekiyor. Birincil abluka mı? Yönetim ve ademi merkeziyetçilik?.

Mevcut durumda, merkezi olmayan finans, adının yalnızca ikinci yarısına kadar yaşıyor. Gerçek ademi merkeziyetçiliğin elde edilmesi henüz tam anlamıyla gerçekleşmedi, ancak bunun iyi bir nedeni de var.

Bu protokollerin yeni ortaya çıktığı ve temel işlevselliği yinelediği bir zamanda, kurucu ekibin yükseltmeleri anında gerçekleştirebilmek için yeterli kontrole ihtiyacı vardır. Ortaya çıkan şey bir spektrumdur; bazıları diğerlerinden daha başarılı olan ancak merkezi olmayan yinelemeler.

Örneğin Uniswap gibi, kurucuların kontrollerini baştan bıraktıkları protokoller vardır. Bu, hiç kimsenin Uniswap’i kapatamayacağı, ancak yükseltmelerin de mümkün olmadığı anlamına gelir. Tersine, Compound ve Maker gibi protokoller, akıllı sözleşmelerinin yükseltilebilir olması gerekir. Ağın gelişimini statik tutmak geçerli bir seçenek değildir.

Aave’nin kurucusu Stani Kulechov, yerel bir belirteç aracılığıyla zincir içi yönetişimin bu yinelemeli protokollerin ilerlemesinin orta yolu olduğuna inanıyor:

“Zincir dışı yönetimde yanlış bir şey yoktur ve hayattaki şeylerin çoğu zincir dışı yönetilir. Bununla birlikte, DeFi protokolleri söz konusu olduğunda, zincir içi yönetişim, herhangi bir müdahale olmaksızın yürütülebilir kodun yönetişimine izin vererek gerçek toplulukları güçlendirdiği için değer önermelerine sahiptir. “

Bu protokoller olgunlaşmaya başladıkça, yönetişim ve gücü on kişilik bir ekipten yüzlerce topluluğa dönüştürmek hayati önem taşır. Ancak bunun işe yaraması için topluluk üyelerinin iyi niyetle hareket etme konusunda güçlü bir teşviki olmalıdır.

Etkili topluluk üyeleri var olmaya mahkum olsa da, ağ üzerindeki kontrollerini azaltmak için önlemler uygulamak gerekir. Böylece kartel oluşturma ve sistemi ele geçirme yeteneklerini sınırlıyor.

Bunu akılda tutarak, kripto protokollerinin karşılaştığı iki temel yönetişim riski vardır: Bir projenin merkezi bir özelliğini kapatmak için devreye giren düzenleyiciler veya yerel bir yönetişim jetonu aracılığıyla bir ağ devralma aşamasını gerçekleştirmek için komplo kuran balinalar.

DeFi protokollerinin karşılaştığı son bir endişe, düzenleme ile ilgilidir. Merkezileştirilmiş emsallerinin aksine, merkezi olmayan platformların çoğu, kullanıcılardan resmi kimlik veya diğer kişisel ayrıntılar istemez.

CoinFund’un kurucusu ve CEO’su Jake Brukhman, şunları söyledi:

“DeFi ve düzenlemenin birbirini dışladığına inanmıyorum. Aynı zamanda, protokollerin KYC’ye ihtiyaç duyacağını düşünmüyorum: İşlemler için bilgi teknolojisi olarak protokolleri görüyorum ve sadece kenarlara (kullanıcılara) uyumluluğu yetkilendirecekler. “

Yönetişimi değerlendirmek için tutarlı bir çerçeve oluşturmak için tüm bunları dikkate alarak, üç temel husus, belirli bir projenin ademi merkeziyetçilik spektrumunda nerede durduğunu belirlemeye yardımcı olur:

Bir topluluğun fikrini ölçme ve fikir birliğine varan bir kararı uygulama yöntemi. Bunu yapmanın en kolay yolu, merkezi olmayan bir otonom organizasyonda (DAO) oy vermektir.
Toplumu iyi niyetle oy vermeye teşvik etmek. Parasal değeri olan yerel bir jeton, bireyin kâr arzusunu protokolün çıkarına uygun hale getirmeye yardımcı olur.
Ağı ele geçirip ele geçirebilen birkaç aktörün elinde konsantrasyonu önlemek için jetonların adil dağıtımı.
Hangisinin en merkezi olmayan hangisinin en az olduğunu belirlemek için bu çerçeveyi en iyi DeFi protokollerine uygulayalım.

DeFi Protokollerini Merkeziyetsizliğe Göre Sıralama

1- yEarn Finance (YFI)


Şubat 2020’de Andre Cronje tarafından başlatılan yEarn Finance, DeFi’deki en ilgi çekici projelerden biridir. Heyecan, esas olarak yVault’ların şaşırtıcı getirileri etrafında dönüyor, ancak daha fazla katılımı tetikleyen temel yönetişim hareketiydi.

Platformun belirteci olan YFI, belki de Bitcoin’den bu yana en adil token dağıtımına sahip. Geliştiricilere ve yatırımcılara ön madencilik veya jeton tahsisi yoktu. Bunun yerine, yEarn’in likidite madenciliği girişimi sırasında arzın tamamı kapsanacaktı.

Yedeklemek için büyük miktarda sermayeye sahip balinalar her zaman simgesel çiftçilik etkinliklerine hükmeder. YFI, büyük varlıklardaki token konsantrasyonu makul derecede yüksek olduğu için buna yabancı değildi.

yEarn Finance, protokol yönetişimi için bir DAO’ya sahip değildir, ancak zincir üzerinde oylama için YFI belirtecini kullanır. Bunun yerine, yEarn, teklifleri uygulamak için çeşitli topluluk üyeleri tarafından düzenlenen 6’dan 9’a kadar multisig’e güveniyor. Kararları bir multisig cüzdan aracılığıyla almak, hazineyi yönetmenin yakalanmaya en dayanıklı yolu değildir.

Bir DAO’da bile, 5-10 seçilmiş üye kararları uygular. Bununla birlikte, anlamlı bir fark, bir DAO aracılığıyla ademi merkezileştirme planlarının, token sahiplerinin idari kararları veto etmesine ve DAO üyelerini kaldırmasına izin vermesidir.

Adil dağıtımı, yönetişim ve finansal teşviklerin bir belirteçle uyumlu hale getirilmesi ve topluluğa ait bir çoklu ağın kullanılması için yEarn Finance, ademi merkeziyete dayalı en iyi DeFi projesidir.

2- Synthetix (SNX)


Yarım milyar doların üzerinde kilitli teminat içeren üst düzey bir DeFi protokolü olan Synthetix, sistemin kontrolünü dağıtmak için kapsamlı önlemler alıyor.

Synthetix, iki yıl ve çok sayıda pivotun ardından, yönetim kuruluşunu görevden aldı. Bunun yerine çekirdek ekip, sorunsuz seyrin devam etmesini sağlamak için üç ayrı DAO kurdu.

ProtocolDAO, tüm Synthetix akıllı sözleşmelerinin sahibidir ve yükseltmelerden ve yeni dağıtımlardan sorumludur. Bu DAO’nun idari kararlarından birkaç çekirdek üye sorumludur.

SynthetixDAO başlangıçta sadece bir multisigdi ancak Haziran 2020’de tam teşekküllü bir DAO’ya geçiş yaptı. Bu DAO, 3-6 ay içinde tam olarak faaliyete geçecek ve hazine yönetiminden sorumlu olacak. Katkıda bulunanları telafi etmek, Chainlink fiyat akışları için ödeme yapmak ve bu tür diğer faaliyetler bu DAO’nun kapsamına girer.

Son olarak, GrantsDAO, Synthetix’te halkı bilinçlendirme kampanyaları veya kullanıcılar için sezgisel gösterge tabloları gibi kamu mallarını finanse eder.

SNX jetonu yakında bu DAO’ların merkezinde olacak ve bireysel jeton sahiplerine yönetişim sürecinde güç verecek. Token sahipleri, belirli durumlarda kararlarını geçersiz kılacak olsa bile, seçilmiş DAO üyelerine oy verebilecekler.

Token ihracı konusunda SNX tokenlarının konsantrasyonu çok sert değildir, ancak ideal de değildir. Synthetix, halka açık bir satış yoluyla fon topladı ve Synthetix ile ilgili tüm VC yatırımcıları, hisselerini doğrudan hazineye tahsis edilen jetonlardan satın aldı.

3- Aave (LEND)

Ads


Aave’ye yönelik kapsamlı bir yenileme, yerel jetonun değer artışı ile protokolün sağlam yönetimi arasındaki uyumu iyileştirirken, yönetişimi jeton sahiplerinin eline bırakmayı vaat ediyor.

Mevcut LEND jetonu, arzı 1,2 milyardan 12 milyona düşürmek için ters jeton bölünmesi (ters hisse senedi bölünmesi gibi) ile AAVE’ye taşınıyor. Ek olarak, ekosistem rezervleri olarak üç milyon yeni token oluşturulacak ve mevcut yatırımcıları% 25 oranında sulandıracak.

Aave’nin bir sonraki dönemi bir DAO lansmanına işaret ediyor. DAO, zincir üzerinde oylama yoluyla fikir birliğine varan tekliflerin uygulanmasına izin verir. Staked AAVE tokenleri, bir açık olması durumunda bir backstop görevi görür. Bunu yapmak, bu riski almak için bir ödül olarak protokol ücretlerini almayı gerektirir.

Staked AAVE, protokolün uzun ömürlülüğünü korumak için piyasada açık kadar satılır.

Bu süreç önümüzdeki haftalarda başlayacak ve Aave artık yalnızca kurucu ekip tarafından yönetilmeyecek. Bu değişim, Aave’ye en iyi DeFi projesi olarak bir yer kazandırıyor.

4- Maker (MKR)


Orijinal DeFi protokolü MakerDAO, yerleşik bir oyuncu ve zincir içi yönetişimin öncüsüdür. Yakın zamanda Maker Foundation, MKR belirtecinin denetimini topluluğa taşıdı.

Synthetix Foundation’ın aksine Maker Foundation dağılmadı. Bunun yerine, sadece başka bir yönetişim katılımcısı olmaya indirildi.

Maker protokolündeki değişiklikler token yatırımcılarının elindedir. Bir teklifin uygulanması ancak zincir üzerinde oylama ile onaylandıktan sonra mümkündür. DAO artık Maker’ın risk parametreleri ve teminat varlıklarının dahil edilmesi konusunda tek karar vericidir.

Bununla birlikte, seçmen ilgisizliği Maker ekosisteminde yaygındır ve oylarda yer alan tokenlerin ortalama% 5’inden azı vardır. Önemli etkiye sahip balinalar nedeniyle çoğu oy tek taraflı olarak belirli bir yöne doğru savrulur. A16z ve Polychain Capital gibi fonlar önemli miktarda MKR arzına sahiptir.

MKR tokenlerinin verilmesi ile ilgili bilgiler belirsizdir. Maker bir ICO yürütmedi. Bunun yerine, tokenleri çeşitli yollarla piyasaya yavaş yavaş sattılar.

Maker, yerel bir belirteçle desteklenen DAO tabanlı yönetişimin tonunu belirledi. Bununla birlikte, değer artırma mekanizması, kullanıcıları ödüllendirmek yerine tokenları yakmak için istikrar ücretlerinden nakit akışını kullanmaktır. Şimdiye kadar, yakma mekanizması, MKR’nin fiyatından da anlaşılacağı gibi, o kadar etkili olduğunu kanıtlamadı.

MKR ihracı, yanan tokenlerin değerini daha da aşındıran bir sınıra sahip değildir. Herhangi bir protokol seviyesindeki açıkları kapatmak için yeni tokenlar verilir ve satılır. Mart 2020’de böyle bir borcun tek bir örneği, Aralık 2017’de başlatıldığından bu yana protokolün yaktığından daha fazla token ihraç edilmesine yol açtı.

Yeni tokenler için teklif vermedikleri sürece, seyreltme riski MKR yatırımcıları için ciddidir.

Bu mekanizma, jeton sahipleri ile yönetim süreci arasında küçük bir kopukluğa neden olur. Teşvikler ile MKR sahipleri arasında ortaya çıkan uyumsuzluk muhtemelen düşük seçmen katılımının temel nedenidir.

5- Curve (CRV)


Yakın tarihli bir DAO ve yönetişim belirteci lansmanı, Curve’yi ademi merkeziyetçiliğe bir adım daha yaklaştırıyor. CRV sahipleri, protokole bir yönetici ücreti eklemek ve tokenleri sabit nakit akışıyla desteklemek için oy kullanabilir.

Yönetişim perspektifinden bakıldığında, DAO teklifler için zincir üzerinde oylamayı kolaylaştıracaktır. Çalışanlar ve hissedarlar, başlangıçta CRV oylama gücünün çoğunluğuna sahiptir. LP’ler toplam arzın% 62’sini oluştururken, Curve’un yavaş token serbest bırakma mekanizması nedeniyle çekirdek yatırımcılardan ve çalışanlardan daha fazla oy toplaması yıllar alacak.

Sonuç olarak, ekip ve hissedarlar ilk günlerde çoğunluk oyuyla ağı kontrol edecek. Bu dinamiğin zamanla tersine dönmesi çok muhtemeldir ve gelecekte LP’lere daha fazla güç verir. Ne yazık ki, başarısız belirteçlerin piyasaya sürülmesi ve kritik oyların yoğunlaşması, Eğriyi en iyi DeFi projeleri listesinde alt sıralara yerleştiriyor.

6- Compound (COMP)

COMP’un lansmanı, bu Haziran ayında likidite madenciliği sirkini başlattı ve DeFi’nin yükselişi için ana katalizör oldu.

Compound’un son birkaç aydaki şaşırtıcı büyümesine rağmen, ademi merkeziyetle ilgili endişeler var.

Token dağıtımı Synthetix’in neredeyse tam tersidir. Hazineden halka açık bir satış ve VC fonlarına tahsis etmek yerine, Compound sermaye artırmak için doğrudan yatırımcılara tokenlar verdi; likidite madenciliği programı hazinede topluma jeton dağıttı.

Dağıtım, iş açısından mükemmel bir fikirdir, ancak ademi merkeziyetçilik için ideal değildir. Likidite sağlayıcıları, toplam arzın% 42’si ile pastanın en büyük parçasını alır, ancak hissedarlar ve çalışanlar (mevcut ve gelecek) aynı zamanda% 49’luk bir arza sahiptir.

MakerDAO gibi, balinalar Bileşik oylamasına hakimdir. İlk beş seçmen toplam oyların% 10,12’sine sahip; ilk on% 15.1’lik paya sahip. Referans olarak, ağın bir teklifi kabul etmesi için en az 400.000 oy (toplam oyların% 4’ü) ihtiyacı var.

İlk ondan herhangi üçü arasındaki gizli anlaşma, diğer balinalar onlara karşı gelmedikçe ağı ele geçirmelerine olanak tanıyacak - bu kritik dinamik, Compound’un bu en iyi DeFi projeleri listesini büyütme yeteneğini sınırlıyor.

Daha fazla katılım, modelin bir kusuru değil, daha çok COMP çiftçilerinin oy kullanmadan tokenleri üzerinde oturmalarının bir sonucu olan bu riski dengeliyor. COMP sahiplerine protokol ücretlerinin bir kısmının verilmesi için bir teklifin kabul edilmesi yönetişimi canlandırabilir.

Token sahiplerinin mali teşviki, Compound’un uzun vadeli büyümesiyle birleştikçe, daha fazla COMP sahibinin oy vermesi beklenebilir.

DeFi: Yönetişimi Minimize Etmek, Ademi Merkeziyetçiliği En Üst Düzeye Çıkarmak
Bir protokol için ideal yönetişim mekanizması sıfır yönetişimdir. Ancak bu, yeni kullanıcıları çekmek için yeniliğe dayalı bir ortamda sürdürülebilir değildir.

DeFi’nin büyük markaları bir tür ademi merkeziyetçilik uygulamaya başlıyor. Yakında engeller ortaya çıkacaktır, ancak bunları azaltmak, buğdayı samandan ayırmaya yardımcı olacaktır.

Yine de, olduğu gibi, ademi merkeziyetçiliğe dayalı en iyi DeFi projeleri yEarn Finance, Synthetix, Aave, Maker, Curve ve Compound’dur.

Çoğu balina, kamuoyunda bilinen yatırım fonları ve kripto şirketleridir ve bu da kötü niyetli hareket etme riskini önemli ölçüde azaltır. Ortaya çıkan itibar riski, bir kripto ekosisteminde gücü ele geçirmenin faydasından daha ağır basmaktadır.

Ancak finansmanı ademi merkezileştirmenin amacı, hiç kimsenin bir sistemin gereksiz kontrolünü ele geçirememesini sağlamaktır. Bu nedenle, bu senaryodan kaçınmak için alınan önlemler bugün aşırı görünmekle birlikte, yarın olumsuz hiçbir şeyin olmayacağını garanti ederek bir protokole halkın inancını aşılamaktadır.

Bu ademi merkeziyetçi hareketin sloganı, herhangi birinin kontrolünü yasaklarken herkese erişime izin vermektir. Bunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmek, bildiğimiz şekliyle finansmanı değiştirecek.

Altcoin Haberleri / Btc / Bitcoin / Blockchain / Blokzincir Haberleri / Altcoinler / Ethereum / Coin Market Cap / DeFi / DeFi Haberleri /

Ayrıca Brave Browser Nedir ? Ayrıcalıkları Nelerdir ? yazımızı okumak için tıklayınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.