Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
Single Post
BTC
$38,376.04
+9.88
ETH
$1,207.84
+3.88
LTC
$167.58
+2
DASH
$99.31
+6.35
XMR
$143.43
+4.48
NXT
$0.01
-6.06
ETC
$7.21
-3.58
DOGE
$0.01
-0.79
ZEC
$66.98
+7.14
BTS
$0.03
+11.78

IoT için Blockchain

118

Kriptografi, dağıtık sistemler ve ekonominin zarif bir birleşimi olan Blockchain, piyasadaki en büyük kripto para birimlerini destekleyen temel teknolojidir. Blockchain’in veri yapısı açısından, meta veri ve bir dizi işlem içeren bir blok önceki bir bloğa işaret eder, böylece bağlantılı blokların zincir haline gelmesini sağlar. Bir blok zinciri değişmez ve sadece eklenebilir, örneğin zincir üzerine yeni bloklar eklenebilirken, eski bloklar yeni blok tarafından dokunulmadan saklanır. Bu dağıtılmış sistemdeki her düğüm, tüm geçerli blokların bir kopyasını tutarken, gelen yeni blokları aktif olarak doğrular ve eş zamanlı olarak yeni bir blok yaratılmasını eş zamanlı olarak yayınlar.

Blockchain’i gerçekten anlamak için kişi kripto ekonomiyi anlamak zorundadır. Kripto ekonomi, yeni bir sistem tasarlamak için teşviklerin, cezaların ve uygulamalı kriptografinin kullanılmasıdır ve genellikle tüm blockchain sistemini desteklemek için tüm düğümleri içerir. Satoshi’nin Whitepaper’ından, madencilerin madenciliğini artırmak için coin teşviklerinin kullanılabileceğini öğrendik ve bilgisayar korsanlarının hash gücünün kontrolünü ele geçirmesini engellemek için donanım ve elektrik gibi cezalar uygulanıyor.

Blockchain 1.0 ve 2.0

Blockchain teknolojisi hızla gelişiyor. Bitcoin gibi Blockchain 1.0, örneğin nakitle ilgili basit faaliyetler için kullanılır; döviz transferi, havale ve dijital ödeme sistemleri. Ethereum gibi Blockchain 2.0, hisse senetleri, tahviller, ipotekler, unvanlar ve mülkler için çeşitli uygulamaları olan akıllı sözleşmelere ilerlemektedir. Önceki sürümlerinden farklı olarak blockchain 3.0, SPD’yi (Ölçeklenebilirlik, Gizlilik ve Geliştirilebilirlik) geliştirmiş olacak. Deneysel test ağları (örneğin casper, sharding, lightning network , phasma ve ZK-STARK) hızla gelişiyor. Bununla birlikte, bu test ağlarının çoğu yaygın olarak kullanılmaya ve ana zincire entegrasyona hazır değildir. Blockchain 3.0’da ki ilerleme büyük olasılıkla IoT gibi belirli bir konsantrasyonda dikey optimizasyon için tasarlanmış blok zincirlerden gelecektir.

IoT için Blockchain 3.0

IoT, fiziksel şeylerin nihayetinde internet üzerinden birbirine bağlanacağı ve düğümlerin işbirliği yapması için sonsuz fırsatlar yaratacağı fikridir. Misyonumuz, sanal dünyayı fiziksel dünya ile birbirine bağlı olarak bağlamak. Token’lar, geliştiricileri IoT dünyası için daha iyi DApp’lar oluşturma konusunda teşvik edecektir.

IoT’un Doğası

Ads

IoT’un blockchain tasarımı söz konusu olduğunda dikkate alınması gereken üç temel özelliği vardır; heterojenlik, cihazların büyüklüğü ve fiziksel dünya ile bağlantı:

1. Heterojenite: IoT düğümleri inanılmaz derecede çeşitlidir. Örneğin, Riot, Windriver Vxworks, Android Things OS ve Nucleus RTOS gibi çok sayıda hafif işletim sistemini destekliyorlar ve tüm işletim sistemleri birbiriyle uyumlu değil. Ayrıca, IoT düğümleri farklı iletişim protokollerini desteklemektedir: MQTT, DDS ve CoAP, sadece birkaçı. Son olarak, IoT düğümleri arasındaki belki de en belirgin fark, bağlantı, işlem hızı, güç tüketimi ve hafıza alanı gibi fiziksel özellikleridir. Düğümler her zaman IoT ağ geçidine bağlı değildir ve zayıf bağlantı, gerçek zamanlı iletişimi özellikle zorlaştırır.

2. Cihazların tam hacmi: Toplum büyüdükçe ve teknoloji ilerledikçe, IoT düğümlerinin sayısı artmaya devam ediyor. Ericsson mobilite raporu, 2022’ye kadar 18 milyardan fazla IoT düğümü olacağını tahmin ediyor! Uygun maliyetli kalırken IoT teknolojisini bağlı düğüm sayısına ölçeklendirmek zorunludur. Mevcut IoT sistemleri, milyarlarca IoT cihazının arka uç bulut sunucuları tarafından yönetildiği merkezi bir iletişim modeline dayanmaktadır ve bu da potansiyel olarak güvenlik tehditlerinin yanı sıra ciddi ölçeklenebilirlik sorunlarına yol açmaktadır.

3. Fiziksel dünyayla bağlantı: IoT düğümlerinin fiziksel dünya ile bağlantılı olması, gizlilik ve güvenlik açısından çeşitli zorluklar yaratır. Öncelikle ve en önemlisi, şirketler gibi merkezileştirilmiş taraflar kullanıcılar ve çevre ortamlar hakkında gittikçe daha fazla veri toplarsa veri kontrolü kaybolabilir. Örneğin, IoT ile ilgili gizlilik kaygılarıyla ilgili bir araştırma raporu, IoT’nin “küçük bir“ izleyici ”sınıfı ve deneylerin çok daha büyük bir sınıfı ile“ cezaevi benzeri ”bir dünyaya yol açacağını belirtmek kadar ileri gidiyor izledim ”. Ek olarak, düğümlerin kendileri daha savunmasız olacak ve uygun şekilde korunmazlarsa. Örneğin, artık internete bağlı olduklarından, araçların kırılması, bilgisayar korsanlarının araçları uzaktan kontrol etmesini sağlıyor.

Özetle, gelecekteki IoT DApp’leri destekleyebilecek blokajların, heterojenliği, cihazların büyük hacimlerini, güvenlik ve gizliliği ve ayrıca IoT ağı ile birlikte gelen yüksek hesaplama maliyetini ele alması gerekecektir.

Ayrıca Blockchain & IoT yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yazının orjinal haline ulaşmak için: https://iotex.zendesk.com/hc/en-us/articles/360024033013-Blockchains-for-the-IoT

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.