Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
Single Post
BTC
$37,090.73
+8.92
ETH
$1,123.21
+6.96
LTC
$146.42
+9.76
DASH
$134.03
+4.37
XMR
$172.03
-0.62
NXT
$0.01
-8.57
ETC
$7.58
+7.48
DOGE
$0.01
+5.81
ZEC
$117.52
+17.98
BTS
$0.03
+4.6

IoTeX Tokenomics - Bölüm 1: IOTX Kripto Parası Nedir?

456

IoTeX Tokenomics serisine hoş geldiniz. 1. Bölüm’ de, IOTX madeni paranın faydasına odaklanıyoruz. 2. Bölümde, temelde yatan teknik ilkeleri tanıtacağız. 3. Bölümde ise, IoTeX Ağının nasıl ön yükleneceğini paylaşacağız.

IoTeX


IoTeX Ağına özgü olan IOTX madeni parayla beslenen merkezi olmayan bir ekosistemdir. IOTX, Temsilciler, paydaşlar, ürün oluşturucular, hizmet sağlayıcılar ve tüketiciler dahil olmak üzere; IoTeX Ağı’ndaki çeşitli varlıklar arasında güvenilir ve şeffaf etkileşimleri sağlamak amacıyla birden fazla kullanıma (veya “yardımcı programa”) sahiptir. Nihayetinde, IOTX madeni para ve tamamlayıcı belirteçler, IoTeX Ağının merkezi olmayan bir şekilde sürdürülmesini ve “Powered by IoTeX” ürünlerinin etkin bir şekilde servis edilmesini sağlayan ekonomik ve itibarlı teşvikler oluşturur.


IoTeX Ağında, kuruluşlar çeşitli ağ kaynaklarına erişmek ve bunları kullanmak için IOTX harcar, hisseler ve / veya yakar. IOTX’in faydası arttıkça; IOTX’in talebi ve değeri de artacak ve ağ katılımcıları için ağı desteklemek, sürdürmek ve hizmet vermek için sürekli teşvikler sağlayacaktır. IoTeX, dünyanın ilk blok zinciri korumalı cihazlarına güç vermeye başladığında; IoTeX Ağına değer ve ağ etkileri sağlayacak bu tamamlayıcı jetonomik tasarımı paylaşmaktan heyecan duyuyoruz.


IOTX Coin’in Faydası


IoTeX’in misyonu, Güvenilir Şeylerin İnternetini güçlendirmektir - insanların ve makinelerin garantili güven, özgür irade ve gizlilikle etkileşim kurabileceği açık bir ekosistem. Bu misyon tek başına başarılamaz - birçok farklı kuruluşun uyumlu çabalarını gerektirir. Bu nedenle, IoTeX’in tokenomik tasarımı, teşvikleri birden çok profil arasında etkili bir şekilde dengeler:
Ağı sürdüren delegeler (yani bloklar üreten / doğrulayan)
Ağı korumak ve yönetmek için pay sahibi olan / oy veren paydaşlar


IoTeX platformu aracılığıyla cihazlarını / uygulamalarını güçlendiren geliştiriciler
IoTeX cihazlarına / uygulamalarına hizmet sunan Servis Sağlayıcılar
Nihayetinde IoTeX cihazlarından / uygulamalarından keyif alan tüketiciler
Bu makalenin geri kalanında, her bir IOTX hizmet kategorisini - gaz ücretleri, yönetişim, onaylamak için yanma ve hizmete başlama - ve IoTeX’in büyümesini ve merkezi olmayan operasyonunu nasıl sağladıklarını açıklıyoruz.

Gaz Ücretleri


Diğer blok zinciri platformlarına benzer şekilde, IoTeX, “gazın” IoTeX platformunda bir işlemi gerçekleştirmek veya bir sözleşme yürütmek için gereken değeri ifade ettiği bir gaz ücreti modeli kullanır. Gaz, ilgili işlem / sözleşmeyi işlemek için gereken hesaplama kapasitesi ile orantılı olarak kullanıcılar tarafından ödenir. Bir benzetme olarak, bir arabayı “X” mil boyunca kullanmak “Y” galon yakıt gerektirebilir - bu durumda “X” hesaplama kapasitesini temsil ederken “Y” gerekli gaz ücretlerini gösterir. Daha fazla bilgi için lütfen bu gaz ücretine genel bakışa bakın.
Diğer blockchain platformlarından farklı olarak IoTeX, platformumuzun “kullanıcıları” yalnızca insanlarla sınırlı olmadığı için benzersizdir. IoTeX Ağında, ödeme gönderme, akıllı sözleşmelere erişim ve hatta hizmetler için ücret alma yeteneği hem insanlar hem de makineler tarafından paylaşılır. Bu, benzersiz insan-makine ekonomilerini mümkün kılacak son derece güçlü bir konsepttir - makineler, cüzdanlarla (tıpkı bir insan kullanıcı gibi) donatılacak ve otomatik ödemeler, veri aktarımları ve önceden programlanmış akıllı sözleşmelere göre daha fazlasını gerçekleştirecek.

Onaylamak için Yaz


Güvenilir insan-makine etkileşimlerini mümkün kılmak için önemli bir ön koşul, tüm insanların ve makinelerin güvenilir bir kimliğe sahip olması gerektiğidir. Özellikle IoTeX, blok zincirine kayıtlı olan ve herhangi bir merkezi otorite olmadan çalışmak üzere tasarlanmış merkezi olmayan kimlik (DID) kullanır. Bu, nihayetinde kendi kendini yöneten kişilerin ve cihazların IoTeX Ağı’nda “keşfetmesini ve keşfedilmesini” sağlar.
İnsanlar için DID’ler geniş bir şekilde araştırılsa da, IoTeX hem insanlar hem de cihazlar için türünün ilk örneği bir DID çerçevesi uyguladı. Bir kişi veya cihaz için IoTeX Ağı üzerinde yeni bir DID oluşturmak ücretsizdir - yeni bir DID’yi boş bir pasaport olarak düşünebilirsiniz. Pasaportunuzun damgası, bir DID için Doğrulanabilir Kimlik Bilgisine (VC) benzer - VC, belirli izinlere ve ağ hizmetlerine erişim sağlayan bir DID’ye verilen dijital bir kimlik bilgisidir.


Ucam gibi “Powered by IoTeX” cihazları, DID, özel depolama, cüzdan ve daha fazlası gibi çeşitli IoTeX yeteneklerini kullanır. Gelecekte, cihaz üreticileri, cihazlarının her biri için “Powered by IoTeX” (PBI) Sertifikası almak için IOTX yazacak. Bu PBI Sertifikası, bir DID cihazına verilen ve nihayetinde cihazın belirli “Powered by IoTeX” hizmetlerine ve yeteneklerine erişmesine izin veren özel bir VC türüdür. Aşağıdaki tabloda detaylandırıldığı gibi; “Powered by IoTeX” cihazları, hizmet seviyesi anlaşması (SLA) garantilerini, merkezi olmayan garantileri, güvenlik / gizlilik etiketlerini, sıfır gaz ücretlerini (belirli bir limite kadar) ve daha fazlasını takdir eder. Bu yazma işlemi, bu IoTeX Tokenomics serisinin 2. Bölümünde daha ayrıntılı olarak açıklanacaktır.

Bu tokenomik tasarım kapsamında, IOTX’in toplam arzı her yeni “Powered by IoTeX” cihazıyla (örneğin Ucam) azalırken, IoTeX Ağı’nda artan aktivite ve IOTX madeni paranın değerini artıracak. Bu IoTeX Tokenomics serisinin 3. Bölümünde bu “Powered by IoTeX” ekosistemini başlatmak için ek planları paylaşacağız.


Hizmet Karşılığı

Ads


IoTeX platformu, geliştiriciler için sağlam altyapı ve çok çeşitli özellikler sunar; ancak, tam yığın IoT çözümleri karmaşıktır ve belirli bir hizmette uzmanlaşmış hizmet sağlayıcılardan ek yetenekler gerektirebilir. IoTeX, hizmet sağlayıcılarla bağlantıları kolaylaştırarak geliştiriciler için esnekliği ve işlevselliği büyük ölçüde geliştirir. Örnek hizmetler arasında merkezi olmayan depolama (örn., IPFS, Sia), merkezi olmayan bağlantı (örn., Helium, Nodle), dağıtılmış P2P mesajlaşma (örn., NKN, BitTorrent), zincir dışı sıralama (ör. Hedera Hashgraph), yapay zeka destekli analitik ve daha fazlası.


Hizmet sağlayıcıların IoTeX ürünlerine tutarlı ve güvenilir hizmetler sunduğundan emin olmak için, onlar için “oyunda dış görünüme” sahip olmaları önemlidir. Hizmet sağlayıcıların, IoTeX Ağında hizmet sağlama hakkını elde etmek için IOTX’i pay etmeleri ve belirli kalite / kullanılabilirlik garantilerini ayrıntılandıran hizmet seviyesi anlaşmaları (SLA’lar) tanımlamaları gerekecektir. Delegelerin blok üretemedikleri için cezalandırılması gibi, SLA’larını karşılamayan hizmet sağlayıcıların hisselerinin bir kısmı veya tamamı azalacak ve itibarları zarar görecektir. Örnek olarak Ucam’i ele alalım. Ucam, IoTeX platformunu bir temel olarak kullanır, ancak aynı zamanda P2P içerik dağıtımı (canlı yayın için) ve Bulut depolama (kaydedilmiş klipler için) için üçüncü taraf hizmetlerini kullanır. Gelecekte, depolama için IPFS / Sia ve P2P içerik dağıtımı için NKN / BitTorrent gibi merkezi olmayan hizmet sağlayıcıları, “hizmet için paydaşlar” iseler bu rolleri yerine getirebilirler. Hizmet sağlayıcılar kendi hizmetlerini, ücretlerini ve SLA’larını kendileri tanımlayacaklardır - hangi hizmet sağlayıcıların kullanılacağının seçimi nihayetinde inşaatçılara bağlıdır. Hizmet sağlayıcılar için asgari pay gerekliliği, sunulan hizmetin türüne göre değişiklik gösterecek ve sonraki bir makalede açıklanacaktır. IoTeX ürünlerinin sayısı arttıkça, bu ürünlere hizmet vermekle ilgilenen hizmet sağlayıcıların sayısı da artacak ve rekabet nedeniyle daha yüksek genel hizmet kalitesine yol açacaktır.


Yönetim


IoTeX Ağı, tek bir varlığa sahip olmayan veya tek bir kuruluş tarafından yönetilmeyen merkezi olmayan bir ekosistemdir. Merkezi olmayan yönetişimi kolaylaştırmak için, tüm IOTX madeni para sahipleri, Delegeleri seçmek ve ağ genelinde oylamaya katılmak için IOTX’lerini yatırabilir (“yatırabilir”). IOTX’i hissedenler, ağın güvenliğini ve adaletini etkili bir şekilde artırır - ne kadar çok IOTX istiflenirse, ağa saldırmak o kadar zor olur.


Temsilciler, genel olarak “madencilik” adı verilen bir süreç olan tüm IoTeX Ağı adına fikir birliğini yönetme gibi önemli bir görevi yerine getirir. IoTeX, en çok oy alan 36 Delegeden 24’ünün her saat blok üretmek için rastgele seçildiği şirket içi bir fikir birliği mekanizması olan Roll-DPoS’u kullanıyor. Şu anda dünyanın dört bir yanından IoTeX paydaşları tarafından seçilen 60’tan fazla Delege var (1 hisseli IOTX = 1 oy, önceden tanımlanmış hisse süreleri için bonus oylar). Nihayetinde, Delegeler fikir birliğini yönettikleri için genellikle seçmenlerine aktardıkları IOTX ödülleri alırlar. Daha fazla bilgi için lütfen Seçmen El Kitabımıza bakın.


Blokların üretimi yalnızca Temsilciler için ayrılmış olsa da, IOTX’e sahip olan herkes protokol yükseltmeleri, ağ parametreleri ve daha fazlası gibi IoTeX tekliflerine oy verebilir. Delegeler için oy vermeye benzer şekilde, 1 hisseli IOTX = 1 oy, yani bir kişinin oy ağırlığının sahip oldukları oyla doğru orantılı olduğu anlamına gelir. IOTX belirteci, hem Delegeleri seçmek hem de teklifleri oylamak için merkezi olmayan yönetişimi kolaylaştırmak için çok önemlidir.

Sıradaki ne?


IoTeX platformu, inşaatçıların, hizmet sağlayıcıların ve tüketicilerin güvenilir ve merkezi olmayan bir şekilde meşgul olmaları için bir tuvaldir; Bu makalede detaylandırdığımız gibi, IOTX coin ve tokenomics tasarımımız IoTeX Network’ün büyümesinde önemli bir rol oynuyor. Gaz ücretleri ve yönetişim için IOTX, IoTeX Ağında halihazırda aktif olsa da, gelecekte onaylamak ve hizmete almak için IOTX uygulanacaktır.
Bu temelle, akıllı cihazlarımızla etkileşim şeklimizi değiştirecek daha fazla “Powered by IoTeX” i karşılamaya hazırız. Ucam ve Pebble Tracker’da yerleşik olarak bulundurduğumuz gizliliği koruyan teknoloji artık diğer IoT cihazlarına da uygulanabilir ve artık Güvenilir Şeylerin İnterneti vizyonumuza bir adım daha yaklaştık - bize katılın!
Bu, IOTX madeni paranın kullanımına odaklandığımız IoTeX Tokenomics serimizin 1. Bölümünü tamamlıyor. 2. Bölümde, önerdiğimiz belirteçomikleri destekleyen temel teknik ilkeleri tanıtacağız. Bölüm 3’te, önerilen jetonomiklerimizin ayrılmış Ekosistem fonları aracılığıyla nasıl önyükleneceğini ayrıntılarıyla anlatacağız. Herhangi bir sorunuz için lütfen Telegram’da bir Yönetici ile iletişime geçin.


IoTeX hakkında


2017 yılında açık kaynaklı bir platform olarak kurulan IoTeX, tüm “şeylerin” (insanlar, makineler, işletmeler ve DApp’ler); güven ve gizlilikle etkileşim kurabildiği açık bir ekosistem olan Güvenilir Şeylerin İnternetini inşa ediyor. 30’dan fazla önde gelen araştırma bilimcisi ve mühendisinden oluşan küresel bir ekip tarafından desteklenen IoTeX; yeni nesil IoT cihazlarını, ağlarını ve ekonomilerini etkinleştirmek için blok zinciri, güvenli donanım ve gizli bilgi işlemi birleştirir. IoTeX, “fiziksel dünyayı blok blok birbirine bağlayarak” gelecekteki merkezi olmayan ekonomiyi güçlendirecek.

IoTeX Türkiye Telegram kanalımıza katılmak için tıklayınız.

IoTeX Resmi Telegram kanalına katılmak için tıklayınız.

IoTeX’ i Twitter’dan takip etmek için : https://twitter.com/iotexturkey

Yazının orjinal hali için: https://medium.com/@iotex/iotex-tokenomics-part-1-utility-of-the-iotx-token-781ff9c866e3

Ayrıca buraya tıklayarak blockchain haberlerimize göz gezdirebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.