Cheap Website Traffic
Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
BTC
$22,328.56
-0.42
ETH
$1,564.32
-0.53
LTC
$89.69
-0.83
DASH
$67.84
-1.61
XMR
$146.89
+0.32
NXT
$0.00
-0.42
ETC
$20.03
-0.2
DOGE
$0.08
-0.91
ZEC
$38.72
-1.68
BTS
$0.01
-0.73

Kripto para piyasasında ‘Alameda Gap’ devam ediyor

1.090

Kripto araştırma şirketi Kaiko, FTX borsası ile kardeş şirketi Alameda’nın çöküşüyle ortaya çıkan ve “Alameda Gap” olarak adlandırdığı likidite boşluğunu ele aldı. Buna göre, Bitcoin piyasasındaki derinlik, FTX borsasının battığı kasım ayında görülen seviyelerin oldukça altında.

Geçtiğimiz yıl yaşanan yüksek profilli şirketlerin batışı ve sektördeki bir dizi skandal kripto para piyasalarındaki likiditeyi azalttı. Bu yıl fiyatlar toparlansa bile, kripto araştırma şirketi Kaiko’nun “Alameda Gap” olarak adlandırdığı likidite boşluğu devam etti.

Araştırma şirketine göre likidite, FTX çökmeden önceki seviyelere hâlâ yakın değil. Söz konusu likidite boşluğu şubat ayında da devam ederken BTC piyasa derinliği kasım ayındaki seviyelerin oldukça altında. Şubat ayında 16 borsada görülen ortalama fiyatın yüzde 2’si içindeki BTC/USDT alım satım emir miktarı ise bu ay 8 bin civarında seyrederek ekim ayına kıyasla yaklaşık yüzde 40 daha az oldu.

“Tüm piyasa yapıcılar darbe aldı”

Kaiko’nun araştırma analisti Riyad Carey, “Sadece Alameda değil, diğer piyasa yapıcılar da darbe aldı ve daha temkinli davranıyorlar.” dedi. Analist, daha az likidite olduğunda, fiyatların her iki yönde de daha değişken olabileceğini söylerken “Son birkaç aydır durum böyle” diye ekledi.

Rapora göre, BTC likiditesi en çok küçük borsalarda düşerken, Gemini ve Kraken yüzde 60’ın üzerinde bir düşüş kaydetti.

2 bin BTC’lik düşüş tedirgin etti

Şirket, geçtiğimiz hafta piyasa derinliğindeki küçük bir artışa rağmen, şubat ayında yaklaşık 2 bin BTC’lik bir düşüş yaşanmasından dolayı volatilitenin piyasa yapıcıları tedirgin ettiğini bildirdi. Buna da Binance’teki USDT piyasalarının 11-17 Şubat tarihleri arasında neredeyse yüzde 50 oranında düşmesinin de neden olduğu bildirildi.

Analistler, piyasa yapıcıların coin alıp satarak likiditeye duyarlı kripto para alanında özellikle değerli bir rol oynadığını söylüyor. Ancak, kriz dönemlerinde daha temkinli davrandıklarından, düşük likidite seviyeleri alıcı ve satıcıların işlem yapmasını zorlaştırıyor. Böylece piyasa daha değişken hale geliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.