Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
BTC
$43,445.55
+1.72
ETH
$3,001.96
+2.07
LTC
$151.05
-1.6
DASH
$162.08
-4.13
XMR
$234.12
-2.53
NXT
$0.01
-6.75
ETC
$47.13
-1.34
DOGE
$0.21
-1.91
ZEC
$109.48
-2.16
BTS
$0.04
-3.98

Ripple CEO’su, SEC’nin dava açarak yatırımcıların aleyhine davrandığını söyledi

4.084

24 Eylül’de Fox Business programı The Claman Countdown’da röportaj gerçekleştiren Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, SEC ile devam eden davayla ilgili açıklamalarda bulundu.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile XRP’yi piyasaya süren Ripple arasında süregelen dava, Ripple’ın son başvurusunun reddiyle devam ediyor.

SEC, geçtiğimiz yıl sonunda XRP’nin bir “menkul kıymet” olduğu ve Ripple’ın XRP satışlarıyla “kayıtdışı menkul kıymet satışı” yaparak 1,3 milyar dolardan fazla gelir elde ettiği gerekçesiyle Ripple’a dava açmıştı.

Yaklaşık 10 aydır devam eden davada Ripple, geçtiğimiz haftalarda Komisyon’un kripto para alıp satan, bulunduran veya geçmişte böyle bir eylemde bulunmuş SEC çalışanlarına dair politikasını açıklaması için başvuruda bulunmuştu. SEC çalışanlarının XRP, Bitcoin (BTC) veya Ether (ETH) alım satımı yapıp yapmadığının öğrenilmesini talep eden Ripple, bu hamleyle SEC’nin bu dijital varlıkların alım satımına yeşil ışık yakıp yakmadığını ortaya koymayı hedefliyordu.

Ne var ki bu talep, ABD Güney New York Bölge Mahkemesi tarafından reddedildi. Diğer yandan mahkeme, Komisyon’un söz konusu belgeleri yine de mahkemeye sunmasını talep etti.

24 Eylül’de Fox Business programı The Claman Countdown’da röportaj gerçekleştiren Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, davayla ilgili açıklamalarda bulundu.  SEC’nin kuruluş amacının yatırımcıların çıkarlarını korumak ve piyasada düzeni sağlamak olduğunu söyleyen Garlinghouse, mevcut durumda ise Komisyon’a toplu dava açan 10 binden fazla XRP yatırımcısı olduğuna dikkat çekti.

Ads

Garlinghouse, şöyle belirtti:

“XRP’nin ABD’de listelenmesine ve özgürce alınıp satılmasına izin verdiniz. Piyasaya katılan kişi sayısı her geçen gün arttı. 8 yıl boyunca işlem gördü. Sonra ise dava açtınız ve fiyat yüzde 60-70 çakıldı. Amaç düzeni sağlamak ve yatırımcıları korumaksa, SEC’nin neden engel olmaya çalıştığını anlamıyoruz.”

Kripto sektörünün zaten Emtia Vadeli İşlemler Borsa Komisyonu (CFTC), Hazine Bakanlığı ve diğer devlet kurumlarınca düzenlendiğini söyleyen Garlinghouse, piyasayı düzenlenmediği gerekçesiyle Vahşi Batı’ya benzeten SEC’nin daha fazla yetki istediği için dava açtığını ileri sürdü. SEC Başkanı Gary Gensler, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada kripto piyasasını Vahşi Batı’ya benzetmiş ve daha fazla düzenlemenin yolda olduğunu, bu düzenlemelerin ise birçok kişinin canını yakabileceğini söylemişti.

Program sunucusu Liz Claman, XRP’nin madenciliği önceden yapılan 100 milyarlık arza sahip olduğuna ve Ripple’ın bu arzı belirli aralıklarla piyasaya sürdüğüne değindi. Ripple’ın bu nedenle XRP fiyatını kontrol etme gücü olduğunu ve bu açıdan XRP’nin para birimi değil, bir varlık gibi göründüğünü söyledi.

Brad Garlinghouse ise XRP blockchain’in bir şirket olan Ripple’ın kurulmasından çok daha önce oluşturulduğunu ve Ripple’ın Ethereum’un aksine ilk coin arzı (ICO) gerçekleştirmediğini söyleyerek yanıtladı. Garlinghouse, şirketin elinde yüklü miktarda bulundurması nedeniyle XRP’nin menkul kıymet olduğunu söylemenin, petrolün Exxon’un bir menkul kıymeti veya altının büyük madencilik şirketlerinin menkul kıymeti olduğunu söylemeye benzer olduğunu ileri sürdü.

Ripple ve SEC arasındaki dava, kripto piyasasında ilk duyulduğu dönemde büyük bir karışıklığa yol açtı. XRP fiyatı yüzde 50’den fazla değer kaybederken; Kraken, Coinbase ve OKCoin gibi birçok kripto para borsası da XRP’yi listelemeden kaldırdı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.