Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
BTC
$41,739.24
+0.6
ETH
$3,017.71
-0.18
LTC
$124.04
+1.34
DASH
$106.19
+1.06
XMR
$171.67
+3.2
NXT
$0.01
-3.59
ETC
$29.87
+1.32
DOGE
$0.15
-0.94
ZEC
$124.58
+2.47
BTS
$0.03
+0.15

Kripto sektörünün TradFi ile gerçekten ana akım olması için sunması gereken 3 şey

1.847

“Finansın çehresini reforme etmek” kriptonun birincil satış konuşmasıdır, ancak sektörün geleneksel finans sektörünün kollarına kabul edilmeden önce birkaç temel bileşen sunması gerekiyor.

Geçtiğimiz yıl, çeşitli kripto para birimlerine, merkezi olmayan finansa (DeFi), değiştirilemez tokenlere (NFT), kripto endekslerine, sigorta ürünlerine ve merkezi olmayan opsiyon pazarlarına para yığınları akarken kripto ekonomisinin katlanarak büyüdüğünü gördük. 

DeFi sektöründe tüm zincirlerde kilitli toplam değer (TVL), 2021’in başında 18 milyar dolardan Ocak 2022’de 240 milyar dolara yükseldi. Ekosistemdeki bu kadar çok likidite ile kripto kredi alanı da önemli miktarda büyüdü, 2021’in başında 60 milyon dolardan Ocak 2022’ye kadar 400 milyon doların üzerine.

DeFi ürünlerindeki üstel büyümeye ve yeniliğe rağmen, kripto kredi piyasası hala yalnızca token teminatlı kredilerle sınırlıdır, yani bir kripto para birimini başka bir kripto para birimini ödünç almak için teminat olarak taahhüt edin.

NFT teminatlı krediler sağlayan Nexo ve Genesis gibi birkaç platform vardır, ancak hizmet esas olarak mavi çipli NFT’leri olan kurumsal müşteriler içindir. Perakende kitleler için, token teminatlı kredilerden çok daha fazlası yoktur.

Kripto ekonomisi, herhangi bir reel ekonomi ile uyumlu bir boyuta büyümek istiyorsa, perakende tüketici kitlesine ulaşmalı ve onlara finansman seçenekleri sunabilmelidir.

İşte kripto bankacılığı altyapısının bankalarla rekabet edebilmesi için geliştirilmesi gereken temel bileşenler.

Mal ve hizmet çeşitliliği

Yeni ve kripto ekonomisine girmek isteyen birinden en sık sorulan sorulardan biri - ne satın alabilirim? Mevcut altyapıda NFT’ler, DeFi ürünleri, staking ve likidite sağlanması dışında pek bir şey yok.

Geleneksel bir ekonomide, para birimleri vardır çünkü malları hizmetlerle takas etmek veya bunun tersi genellikle 1:1 oranına sahip değildir, bu nedenle para birimleri mal ve hizmet işlemlerini kolaylaştırma amacına hizmet eder. Kripto ekonomisinde, mallar ve hizmetler müşterilere yaygın olarak sunulmadan önce para birimleri mevcuttur. Bu, kripto para birimlerinin değerlendirilmesini zorlaştırır ve kararsız hale getirir.

Bir ekonominin, tüketicilerin bu mal ve hizmetleri takas etmek için para birimlerini kullanabilmesi için yeterli arz ve talep yaratacak yeterli mal ve hizmete sahip olması gerekir. Mevcut kripto ekosisteminde yalnızca NFT’ler ve DeFi finansal ürünleriyle sıradan Joe veya Jane’i ekonomiye çekmek çok zor çünkü tüketecekleri fazla bir şey yok.

Sağlıklı ve işlevsel bir bankacılık sistemi aynı zamanda müşteri mevduatından yeterli likidite arzına ve müşterilerden borç almak için yeterli talebe bağlıdır. Meta veri tabanındaki sanat, müzik, gayrimenkul veya oyun gereçleri gibi özellikle finansal olmayan daha fazla dijital ürün ve hizmetle, bankacılık sistemi bunları çeşitli teminatlı krediler sağlamak için teminat olarak kullanabilecektir. Araç kredileri veya ipoteklere benzer şekilde kripto dünyasındaki tüketiciler de gelecekte periyodik olarak ödeme yaparak bu ürünlere sahip olabilecekler.

Ads

Güvenilir bir kredi puanlama sistemi

Mevcut kripto kredi piyasasında, müşterilerin herhangi bir kripto para birimini ödünç alması için herhangi bir kredi kontrolü veya kredi puanlama sistemine gerek yoktur. Bunun nedeni, kredinin sıkı bir şekilde izlenen kredi-değer (LTV) oranıyla fazla teminatlandırılmış olmasıdır. LTV, tasfiye LTV eşiğinin üzerine çıkar çıkmaz, krediyi geri almak için teminat indirimli olarak satılacaktır. Teminat değeri hiçbir zaman tam olarak kullanılmaz ve teminat değerinde ani değer kaybı olması durumunda her zaman büyük bir tampon rezerve edilir.

Geleneksel bankacılıkta müşteriler, geçmiş işlem davranışlarına ve finansal durumuna, yani yıllık gelir, tasarruf, kredi geri ödemeleri ve yatırımlarına dayalı olarak bir kredi puanına sahiptir. Kripto kredi piyasasında bu neredeyse imkansızdır çünkü cüzdanlar isimsiz olarak oluşturulur ve herkes istediği kadar cüzdan yaratabilir. Bu, işlem davranışlarını izlemeyi çok zorlaştırır ve bir kredi puanı oluşturmayı zorlaştırır.

Mevcut yapının değişmesi için, kullanıcıların bir cüzdan içindeki tüm faaliyetlerin iyi bir geçmişini oluşturmaya ve cüzdana sadık kalmaya teşvik edilmesi gerekiyor. LUNAtic Rankings for Terra gibi belirli bir zincirdeki sipariş angajmanlarını sıralamak için puanlar var, ancak sipariş cüzdan sahiplerinin mali durumunu sıralamak için herhangi bir krediye özgü puanlama yok gibi görünüyor.

Kripto alanında daha fazla iş yaratıldığından ve kripto para biriminde daha fazla kişiye ödeme yapıldığından, sabit bir nakit girişi geliri, sürekli istikrarlı bakiye veya bir kripto kredisine düzenli geri ödemeler gibi uzun ve sağlıklı bir faaliyet geçmişi gösteren cüzdanlar ödüllendirilmelidir. . Ödül, daha düşük faiz oranlarıyla daha büyük kredilere erişim sağlama şeklinde olabilir; veya daha uzun vadeli kredilere erişim kazanmak; hatta yönetişim belirteçlerinin airdropları şeklinde.

Güçlü bir kredi puanlama sistemi hem borç verene hem de borçluya fayda sağlayacaktır. Kredi verenler, güvenilir borçlulara daha fazla kredi sağlayarak daha düşük riskle daha fazla ücret kazanabilirler; borçlular daha düşük oranlara, daha uzun vadeli kredilere ve diğer potansiyel ödüllere erişebilir. En önemlisi, bir kredi puanlama sistemi, daha şeffaf ve sağlıklı bir kripto kredi piyasası oluşturmaya ve ekosisteme daha fazla tüketici çekmeye yardımcı olabilir.

Aktif olarak yönetilen bir teminat değerlendirme sistemi

Kripto para birimlerinin oldukça değişken doğası göz önüne alındığında (en azından şimdilik), teminat değerinin geleneksel teminatlı bir krediden çok daha sık değerlendirilmesi gerekiyor. Değerleri daha öngörülebilir olan ve kısa sürede önemli ölçüde değişmeyen araba veya ev gibi geleneksel teminatların aksine, kripto dünyasındaki NFT’ler veya kripto para birimleri gibi teminatlar sadece bir gün içinde ani aşağı yönlü hareketlerle karşılaşabilir. Bu nedenle, kredi platformlarının herhangi bir zamanda herhangi bir varlığın piyasa değerini tahmin edebilen sağlam teminat değerlendirme sistemlerine sahip olması esastır.

NFT’lerin veya kripto para birimlerinin piyasa değerini dakika dakika değerlendirmek zor değil. Ancak kripto ekosisteminde daha fazla mal ve hizmet kullanılabilir hale geldikçe ve daha fazla varlık türü teminat olarak uygun hale geldikçe, yüksek frekanslı bir teminat değerlendirme sistemine sahip olmak maliyetli olabilir.

Alternatif olarak, borç verme platformları, daha riskli teminatlara daha fazla risk ağırlığı (daha düşük tasfiye LTV eşikleri) vermek ve daha güvenli teminatlara daha az vermek için bankacılık dünyasındaki risk ağırlıklı varlıklar (RWA) kavramına benzer bir şey yaratabilir, böylece zorunlu olarak buna ihtiyaç duymazlar. yüksek frekanslı teminat değerlendirme sistemine sahiptir.

Örneğin, Bored Ape Yacht Club (BAYC) gibi mavi çipli NFT’lere daha yüksek bir tasfiye LTV eşiği verilebilir ve daha az sıklıkla değerlendirilebilir. Daha geçmiş NFT fiyatları mevcut oldukça, daha doğru bir risk ağırlığı metriği elde etmek için daha fazla veri noktası toplanabilir ve kullanılabilir.

Kripto ekonomisinde daha fazla mal ve hizmet kullanılabilir hale geldikçe, güvenilir bir kredi puanlama sistemi ve aktif olarak yönetilen bir teminat değerlendirme sistemi, kripto bankacılığı altyapısının token teminatlı krediler dışında daha fazla finansman seçeneği sunmasını sağlayacaktır.

Kripto finansının gelecekteki görünümü, kripto ekonomisi için mevcut olan mal ve hizmet türlerine bağlıdır ve ancak kripto ekonomisi daha fazla tüketici için daha çeşitlendirilmiş ve çekici bir pazar alanına dönüştüğünde geleneksel bankaların ölçeğine rakip olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.