Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
BTC
$65,857.87
+2.23
ETH
$4,721.82
+2.46
LTC
$272.50
+7.75
DASH
$232.34
+2.84
XMR
$272.73
-1.06
NXT
$0.02
+2.23
ETC
$56.06
+0.92
DOGE
$0.26
-0.15
ZEC
$199.03
+1.15
BTS
$0.06
-0.64

Büyük küresel markalar neden Metaverse’de NFT’leri deniyorlar?

1.635

Sanal dünyalardaki etkileşimlerimizin dönüşümünü başlatan, değiştirilemez belirteçlerin Metaverse’e entegrasyonudur.

Blok zinciri, 2008 yılında Bitcoin blok zincirinin ortaya çıkmasıyla çifte maliyeti çözerek kendisini diğer teknolojilerden ayıran temel bir teknolojidir. Fungible olmayan jetonlar veya NFT’ler, kıtlık ve birlikte çalışabilirlik sağlayan blok zinciri teknolojisi tarafından yönlendirildi. Ancak blockchain teknolojisi ve NFT’lerin Metaverse ile ne ilgisi var? Neden büyük şirketler Metaverse’de NFT’leri deniyor?

Metaverse

“Metaverse” terimi ilk olarak 1992’de Neal Stephenson bilim kurgu romanı Snow Crash’i yayınladığında ortaya çıktı . Bu kitapta insanlar, gerçek dünya için bir metafor görevi gören üç boyutlu bir alanda birbirleriyle ve avatarlar gibi yazılım ajanlarıyla etkileşime girer. Bu terimi ilk kullanan Stephenson olsa da, internetin sanal gerçeklik tabanlı halefi fikri, geleceğin internetini paylaşılan bir sanal alan olarak tasavvur eden 1970’lerin sonlarında ve 1980’lerin başında internet öncüleri tarafından zaten tartışılıyordu. Fiziksel dünyamızın sanalla harmanlandığı ve arada bir yerde yeni sayısallaştırılmış alanlar yarattığı bir yer.

Bu alanlarda kurallar değişir. İnsanlar günlük yaşamlarında hayal ettikleri şeye dönüşürler. Dijital avatarlar aracılığıyla içsel benliklerini ifade ederler ve hatta dijital idollerini bu dünyaya getirebilirler. Artık “Metaverse” kelimesi ana akımda çekiş kazandığından, bazıları metaverse’i kavramsallaştırmaya girişti.

Ancak, meta veri deposunu tanımlamak hala biraz kumardır. Tıpkı internetin ilk günlerinde olduğu gibi, Uber, Amazon ve Netflix gibi iş modelleri için kullanılması bir yana, birçoğunun ne olacağına dair hiçbir fikri yoktu. İnsanlar Metaverse’in şu veya burası olacağını söylediğinde, benim görüşüme göre, henüz hiç kimse Metaverse’nin tam boyutu ve genişliği hakkında bir fikre sahip değil.

Metaverse’in ne olduğunu hala anlamayanlar için, Steven Spilberg’in yönettiği ve Ernest Cline tarafından yazılan Ready Player One adlı romandan uyarlanan film izlemeye değer.

İlgili: Bilim kurgu mu yoksa blockchain gerçekliği mi? ‘Hazır Oyuncu Bir’ OASIS inşa edilebilir

Metaverse ve Web 3.0

Önümüzdeki 10-15 yıl içinde dünyayı şekillendirecek iki trend, Metaverse ve onun toplumun her alanında yayılması ve Web 3.0 ile internetin demokratikleşmesidir.

Ancak Metaverse ve Web 3.0 aynı şey değil mi? Metaverse için hala somut bir tanım olmadığı gibi, ikisi de hala olgunlaşmakta olan Web 3.0’ın ne olduğuna dair bir kavram da yoktur.

İlgili: Metaverse: Merkezi olmayan bir sığınak mı yoksa merkezi bir tiranlık mı olacak?

Bununla birlikte, Web 3.0’ın kullanıcıya (şirketlere değil) odaklanması, yapay zekanın yoğun kullanımı (en iyi analizi ve en iyi sonucu sağlamak için güçlü bir araç olarak) gibi bazı özelliklerini belirlemek zaten mümkündür. insanlar) ve dağıtılmış ağlar (artık devasa merkezi veri sunucularına bağımlı olmayacağız). Ayrıca, Web 3.0 içeriği daha fazla video ve 3D görüntü ile daha grafiksel olacaktır. Ayrıca Web 3.0’da artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) yaygınlaşarak uygulamalara ve oyunlara daha gerçekçi grafikler getirecek.

Bunu göz önünde bulundurarak, henüz başlangıç ​​aşamasında olan Metaverse’in, Web 3.0’ın en büyüğü olmak üzere birkaç alanda inşa edildiğini söyleyebiliriz.

Bir metaverse portalı oluşturmak için yapılan başarılı girişimlerden biri olan Second Life gibi hem oyunları hem de sosyal alanları destekler, ancak Metaverse’in Web’in kendisi olduğu söylenemez.

Metaverse ve NFT’ler

Önceki paragraflarda gördüğümüz gibi, teknoloji topluluğu üyeleri, “geleceğin interneti”nin bizi Metaverse’e götüreceği bir Üstel Çağı zaten tahmin ediyorlardı.

Ads

Gelecek zaten kapıyı çalıyor, ancak yakın zamana kadar, birkaç sanal dünyaya sahip bu alanın tam potansiyeline nasıl ulaşacağı bilinmiyordu. Metaverse, yalnızca insanların dijital dünyayla etkileşim biçimini değil, aynı zamanda gerçek dünyanın bir bölümünü de temelden değiştirebilir mi?

Sanal dünyalardaki etkileşimlerimizin dönüşümünü başlatan, gerçek dünyanın bir kısmını etkileyen, NFT’lerin Metaevrene entegrasyonudur. Gucci , Roblox oyunundaki Metaverse’de yeni tüketicilere ulaşmaya çalıştı . Kullanılan strateji, çantalar, gözlükler ve şapkalar içeren Roblox oyununda sınırlı sayıdaki “Gucci Koleksiyonu”nun avatarları için NFT’leri satmaktır.

Bu yılın temmuz ayında Coca-Cola , Decentraland’ın sanal dünyasında avatarlara giyilecek “giyilebilir” bir ceket de dahil olmak üzere, değiştirilemez simgeler olarak markalı sanal kıyafetleri piyasaya sürdü , hatta lansmanı kutlamak için platformda bir Çatı Partisine ev sahipliği yaptı. Şimdi Kasım ayında NASCAR, Jailbreak koparma oyun platformu Roblox’ta dijital bir araba piyasaya sürecek ve oyuncuların avatarları için kıyafetler satacak. Oyuncular ayrıca, oyun geliştiricilerinin sosyal medyada tanıtımını yapmak için etkileyici olarak hareket ettiği bir hayran yarışmasının parçası olarak kendi NASCAR üniformalarını oluşturabilecekler.

NFT’ler Metaverse’deki birçok tarafa açılan kapıdır

Geçen çeyrekte, birkaç küresel marka kendi NFT’lerini yarattı ve dönüştürülemeyen tokenlerini sanal dünyalara sundu. Sebep?

Çok fazla göz küresi ve etkileşimli fırsat var. Roblox’ta, yaklaşık yarısı 13 yaşın altında olan 200 milyondan fazla aylık aktif kullanıcı, çoğu artık marka aktivasyonlarını içeren yüz binlerce sanal oyun oynuyor. WarnerMedia’nın Wonder Woman’ı: Themyscira Experience, platformda yaklaşık 30 milyon kez ziyaret edildi. Ve bu girişimle ilgili ilginç olan şey, şirketlerin tüketicileriyle bulundukları yerde buluşma eğilimini yansıtması.

Coca-Cola ve Gucci’nin bize gösterdiği gibi, ürün veya şirketin misyon beyanı ne olursa olsun, tüm şirketler bu yeni alanda bahis oynamayı düşünmelidir. Şu anda, meta veri deposu henüz çok yeni olmasına ve markalar kendi dijital dönüşümlerinin başlangıcında olmasına rağmen, NFT’ler, çeşitli markaların Metaverse’in dijital mülkiyetin nasıl çalıştığı, etkileri gibi birçok bölümünü deneyimlemesi için harika bir geçit olduğunu kanıtlıyor. ekonominin bir kısmını Metaverse’e geçirme ve diğerlerinin yanı sıra kullanıcı davranışı.

İlgili: Yeni endüstri, yeni kurallar: Metaverse’i önyargısız inşa etmek

Blockchain teknolojisine sahip NFT’lerin yeni yüzü

NFT’ler, maddi olmayan bir varlığın dijital ortamda temsilidir. Bir de daha teknik tanım , bir NFT bir nonfungible dijital öğenin sahipliğini tutun doğrular yazılım kodu parçasıdır, ya da dijital medyada nonfungible fiziksel varlığın dijital temsilidir.

NFT’lerin ilk blok zincirinden önce var olduğunu fark etmek önemlidir, ancak blok zincir teknolojisi, çifte harcama sorununu çözerek ve kıtlığı, benzersizliği ve özgünlüğü, değiştirilemez bir simgeye vererek NFT pazarlarını dönüştürdü.

Bu nedenle, bir blok zincirine kayıtlıysa, bir NFT gerçekten taklit edilemeyen, değiştirilemeyen veya dolandırılamayan “benzersiz” bir varlık haline gelir. Blockchain teknolojisi, NFT’lerin sahiplik, transfer ve erişim kontrolü gibi temel özelliklerine ve örneğin bir NFT’nin nasıl talep edileceğine ilişkin spesifikasyonlar gibi ek özelliklere standardizasyon getirdi. NFT’lerin blok zinciri teknolojisi aracılığıyla standardizasyonu, birlikte çalışabilirliği de sağlayarak NFT’lerin çeşitli ekosistemler arasında daha kolay hareket etmesine izin verdi.

2017’den bu yana, NFT’ler düzinelerce farklı cüzdan sağlayıcısında anında görüntülenebilir, birden fazla pazarda işlem görebilir ve birden fazla sanal dünyada gerekli olabilir, çünkü blockchain teknolojisinin etkinleştirdiği açık standartlar, veri okuma ve yazma iznine sahip net, tutarlı ve güvenilir bir API sağlar.

Diğer yandan birlikte çalışabilirlik, NTF’lerin orijinal ortamlarının dışında ve herhangi bir para biriminde - stablecoin’ler ve dijital para birimlerinden kripto para birimlerine kadar - alınıp satılmalarına izin vererek ticarete elverişliliğini genişletti. Pazarlık edilebilirliğin bu avantajı, başlangıçta kapalı bir NFT ekonomisinden serbest piyasa ekonomisine geçişi de beraberinde getirdi. Bu nedenle, daha önce kapalı ve oluşturuldukları platformla sınırlı olan NFT pazarı, gerçek dünyada ve son zamanlarda sanal dünyalarda da ticaret ile serbest bir pazar haline geldi.

Birçoğu hala NFT’leri geçici bir heves olarak görse de, endüstri liderleri, blok zinciri teknolojisinin NFT’lere dahil edilmesinin ve Metaverse ile entegrasyonunun bir “Fonksiyonel Metaverse” yaratılması için eksik parça olduğunu fark ettiler. Tamamen işlevsel bir metaverse, insanların dijital dünyayla etkileşim kurma ve onu gerçek dünyayla birleştirme biçimini temelden değiştirme potansiyeline sahip bir metaversedir.

Yaratıcılar, oyuncular ve sanatçılar için yeni kapılar açarak yalnızca yaratıcı endüstriyi yeniden icat etme yeteneğine sahip değil, aynı zamanda fiziksel dünyanın dijital dünyayla bütünleşmesini sağlayan gerçek bir kolektif sanal deneyimdir.

İnternetin ilk günlerinde nerede olduğumuza, nerede olduğumuza ve daha da önemlisi nereye gittiğimize baktığımızda, kamusal ve özel hayatımızı yeniden anlamlandıran ortak sanal alanların kaçınılmazlığının farkına varıyoruz.

Ve siz, sanal bir dünyada hiç NFT satın aldınız mı? Burada gördüklerimizden, NFT’lerin ve Metaverse’in günlük yaşamınızı nasıl etkileyebileceğini veya etkileyebileceğini belirleyebilir misiniz? Bunu bir sonraki toplantımıza kadar düşün.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.