Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
BTC
$60,777.22
+5.2
ETH
$2,171.28
+4.94
LTC
$232.77
+4.3
DASH
$274.56
+4.21
XMR
$293.13
+7.39
NXT
$0.11
+22.62
ETC
$19.42
+2
DOGE
$0.06
+3.44
ZEC
$201.56
+5.63
BTS
$0.13
+1.27

Vitalik Buterin Blockchain Patentleri Konusunda Craig Wright’a Laf Attı

56

Vitalik Buterin, blockchain patent sayısı ile övünen Craig Wright’a Twitter üzerinden laf attı. Cevap gönderen Calvin Ayre tartışmayı alevlendirdi.

Ads

Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, kendisinin Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Craig Wright ile blockchain patentleri konusunda ağız dalaşına girdi.

Buterin, blockchain patentleri ile övünenleri anlamadığını söyledi:

Gönderdiği tweet şu şekilde:

If you’re bragging about how many “blockchain patents” your country/company/organization has, you don’t understand blockchains.

— vitalik.eth (@VitalikButerin) April 23, 2020

(Ülkeniz/şirketiniz/kuruluşunuzun kaç tane “blockchain patenti” olduğu konusunda övünüyorsanız, blockchain’lerden anlamıyorsunuz demektir)

Hatırlatmak gerekirse, nChain’in baş mühendisi olan Wright, blockchain patentleri için 800’den fazla başvuruda bulunduklarını, 50 ila 100 arasında patent aldıklarını söylemişti. Bu patent portföyü, Bitcoin Cash’ten Lightning’e pek çok blockchain projeleri için yasal bir tehdit meydana getiriyor. Eleştirmenler, blockchain’in doğası gereği açık kaynaklı olması nedeniyle patentleri “trollük” olarak değerlendiriyor.

Tartışma iyice alevlendi

Coingeek’in kurucusu ve Wright’ın akıl hocası Calvin Ayre ise, Buterin’in blockchain’i anlamadığını ve Ethereum’un ICO dolandırıcılıklarına zemin hazırlayan bir platform olduğunu iddia ederek tartışmayı alevlendirdi.

Gönderdiği tweet şu şekilde:

actually, you don’t understand Blockchains. You can not even copy Craig correctly. You tech has been used for more scams in the ICO shitecoin storm than the world has ever seen. History will not be kind. Patents on the other hand are a real thing.

— Calvin Ayre (@CalvinAyre) April 23, 2020

(Açıkçası blockchain’leri anlamayan sensin. Craig’in yanına bile yaklaşamazsın. [Geliştirdiğin] teknoloji, çok fazla sayıda shitecoin [işe yaramaz coin] üreten dolandırıcılık temalı ICO projeleri tarafından kullanıldı. Tarih kibar davranmayacak. Öte yandan patentler ise gerçeği yansıtır)

Konuşma, Buterin’in “BSV ölçeklenemiyor” dediği ve Ayre’nin de “bu [sohbet] saçma” demesine dayanıyor. BSV ve Ethereum taraftarları da bu konuşmaya yoğun ilgi göstermişti.

Dragonchain CEO’su Joe Roets, hem blockchain’in açık kaynak felsefesini hem de patent sistemini destekleyen bir blog yazısı yayımladı. Dragonchain DApp Eternal, Buterin’in Dragonchain blockchain ile ilgili yorumlarını arşivleyerek ölümsüzleştirdi. Bu platformda mesajlar asla silinemiyor veya sansürlenemiyor.

NChain neden patent almaya bu kadar hevesli?

Bitcoin Association Başkanı ve eski nChain CEO’su Jimmy Nguyen, mart ayında patent başvurularının 666’ya ulaştığını söyledi. Blockchain topluluğunun konuyla ilgili korkularını şöyle özetledi:
“Çevrim içi trolleri dinlerseniz Craig, dünya hakimiyeti arayışının bir parçası olarak tüm Bitcoin’in ve tüm blockchain’in patentini almak konusunda çalışıyor.”
Ancak eski bir patent avukatı olan Nguyen, sadece blockchain şirketlerinin teknolojilerini patentlemeye çalışmasının doğru olduğunu söyledi:
“Her türlü mantıklı iş gibi biz de uygun olduğunda fikri mülkiyet haklarını güvence altına alarak yatırımımızı korumak istiyoruz. Sıkı çalışma ve büyük masrafla nChain, dünyanın en büyük ve en kaliteli blockchain patent portföyünü üretti.”

Ancak Craig Wright, Micky’ye şubat ayında Bitcoin çatallanmaları ve altcoin’leri üzerinde kontrol sahibi olmak için patent portföyünü başlattığını söylemişti:

“İşin aslı, eğer istersem… tüm bölünmeleri, çatallanmaları ve altcoin dolandırıcılıklarını durdurmaya çalışabilirdim. Bunu gerçekten yapabileceğim tek yol teknolojileri patentlemeye başlamaktı.”
Binance’den Peter Mckormack, Roger Ver ve CZ gibi kripto para ekosistemindeki önemli simalar nChain’in patent portföyüyle ilgili endişelerini dile getiriyorlar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.