Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
Single Post
BTC
$39,485.01
+12.8
ETH
$1,268.06
+6.08
LTC
$179.30
+7.24
DASH
$104.35
+10.85
XMR
$147.60
+6.13
NXT
$0.01
-6.06
ETC
$7.57
-2.4
DOGE
$0.01
-3.64
ZEC
$72.29
+12.4
BTS
$0.03
+29.15

Coinex & Avalanche Defi AMA Oturumu

315

CoinEx ve Satoshi’s Angels, 5 Ağustos 2020’de Çin platformu Bihu’da “BCH ve Avalanche Nasıl 6 Milyar Kişiye Finansal Özgürlük Getiriyor” başlıklı bir AMA’ya ev sahipliği yaptı. 100 dakikalık etkinlik sırasında, ViaBTC ve CoinEx’ten Haipo Yang ve AVA Labs’tan Emin Gun Sirer, farklı fikir birliği mekanizmaları, topluluk yönetişimi, IPFS, Defi gibi konularda derinlemesine görüşlerini paylaştı. Ve Haipo neden BCH’yi çatallamak istediğini açıkladı. Bu tam metindir.

Tam AMA’yı buradan kontrol edebilirsiniz

Cindy Wang (Satoshi’s Angels): BCH’yi çatallayacağınıza dair haberler var. Pazarlama yenilemesi mi? Ciddi misin?

Haipo Yang: Kesinlikle bir pazarlama yenilemesi değil. Ancak detaylara henüz karar verilmedi. Geçtiğimiz üç yıl boyunca, BCH topluluğu blok süresinin kısaltılması, madencilik algoritmalarının değiştirilmesi, akıllı sözleşmelerin eklenmesi vb. Konulara kadar birçok tartışmadan geçti.

Ancak bu anlaşmazlıkların hiçbiri iyi çözülmedi. BCH, yönetişim açısından büyük bir başarısızlıktır. İyi yönetişim eksikliği, onu düzensiz hale getirdi. İlerleme yapamayacak kadar ademi merkeziyetçi. İlk BCH bloğunun ViaBTC tarafından çıkarıldığını biliyor olabilirsiniz. Ve biz ona gerçekten çok destek verdik. Ama çatala hükmetmedik. Özellikle Çin toplumu çok fazla etkim olduğunu düşünüyordu, ama bu doğru değildi.

Bence tüm topluluk Bitcoin ABC’den çok memnun değil, ancak onları değiştirmek veya statükoyu değiştirmek zor. Bu yüzden yeni bir BCH dalı oluşturmayı düşünüyorum. Fikir hala erken aşamadadır. Katılmak ve benimle tartışmak isteyen herkese hoş geldiniz.

Cindy: Profesör. Emin, çatallanmaya karşı tavrın nedir? BCH’yi çatallamanın iyi bir zamanlama olduğunu düşünüyor musunuz?

Emin Gün Sirer: BCH’nin büyük bir destekçisiyim. Satoshi Nakamoto’nun orijinal vizyonuna bağlı. BCH’nin teknik yol haritasını beğendim. Ancak Haiyang’ın bahsettiği gibi, BCH de iyi bir yönetişim mekanizmasından yoksundur.

BCH’de çatallaşmaya neden olmak için asla çok küçük sorunlar yoktur. Ama bence sadece iyi bir yönetim mekanizmasına sahip olmak yeterli değil. Toplulukta pek çok iyi öneri var ama sonunda kabul edilmedi. Önerinin neden iyi olduğunu açıklamanız gerektiği gibi çözümlerin daha sosyal olması gerektiğini düşünüyorum.

Wang: Hepimiz Avalanche’ın adını nasıl aldığını merak ediyoruz?

Avalanche Çince’de iyi bir anlamı olmadığını biliyorum. Ama İngilizcede çok güçlü bir kelime. Avalanche, bir dağ gibi bir araya yığılmış bir dizi algoritmayı temsil eder. Kar taneleri üstüne düştüğünde yığılır, çığa neden olur ve bu kaçınılmaz hale gelir.

Wang: Prof. Emin, büyük bir engelleyici olduğunuzu biliyorum. BCH’ye dayalı Çığ uygulamayı hiç düşündünüz mü? Neden başka bir zincir oluşturalım?

Sirer: Tabii ki bunu düşündüm. Satoshi Nakamoto mutabakatı, son 45 yıldaki en büyük atılımdır. Ancak iş kanıtı mekanizmasının ağ gecikmesi gibi bazı eksiklikleri vardır ve ölçeklendirilmesi zordur. Avalanche, bunun yerine tamamen farklıdır. Esnek, hızlı ve ölçeklenebilir. Şimdi BCH’nin Avalanche’ın üzerine inşa etmesini umuyorum.

Wang: Eski bir madenci olarak CoinEx Chain, neden POW’u “bırakıp” POS mekanizmasına yöneldi?

Haipo: Hem POW hem de POS konsensüs algoritmalarının kendi avantajları vardır. POW sadece bir fikir birliği algoritması değil, aynı zamanda daha şeffaf ve açık bir dijital para dağıtım yöntemidir. Madencilik yoluyla herkes katılabilir. POW daha adil. POS tabanlı bir ağ için, katılımcıların madeni paraları olması gerekir.

Örneğin, coin elde etmek için ICO projelerine yatırım yapmanız gerekiyor. Ancak geliştiriciler neredeyse ücretsiz olarak çok sayıda coin alabilirler. Ek olarak, POW daha açıktır. Token tutmadan herkes katılabilir. Örneğin, bir bilgisayarınız ve madencilik teçhizatınız olduğu sürece madenciliğe katılabilirsiniz.

Açıklık ve adalet, POW’un iki harika özelliğidir. POS daha gelişmiş, güvenli ve verimlidir. POS, token sahipleri tarafından ortaklaşa sürdürülür ve% 51 saldırı sorunu yoktur. Token sahibi olanlar, ağı kendi çıkarları için yok etmektense ağı korumaya daha meyillidir. Ağı bozmak için, jetonun en az üçte ikisini satın almanız gerekir, bu da elde edilmesi çok zordur. Ve aslında bu kadar çok bozuk parayı tuttuğunuzda, ağı yok etmeniz zar zor mümkün. POW’un% 51 saldırı sorunu var.

Örneğin, ETC 3 Ağustos’ta% 51 saldırısına maruz kaldı ve bunu yapmanın maliyeti çok düşük. Sadece onbinlerce dolar ile yeniden düzenlenebilir. Bu aynı zamanda bir POW kusuru. Ek olarak, TPS ve blok hızı açısından, POS, ikinci seviye hız ve daha yüksek TPS elde edebilir. Bu nedenle CoinEx Chain, daha hızlı bir işlem deneyimi getirebileceği için POS’u tercih etti. Bu, merkezi olmayan borsalar için çok önemlidir. Hem POW hem de POS’un kendi avantajları vardır. Bu kişisel bir seçim meselesi. Bir fikir birliği mekanizması seçerken, seçim, belirli projenin özelliklerine göre yapılmalıdır.

Wang: Ethereum, ETH 2.0’a geçiyor. Başarılı olurlarsa, bir sonraki boğa piyasasına liderlik edeceğini düşünüyor musunuz?

Sirer: Ethereum 2.0 gerçekleştirilebilirse, çok büyük bir başarı olmalı. Ancak birkaç kez ertelendiği düşünüldüğünde başlatılıp başlatılamayacağından ciddi şüpheliyim.

Ethereum 2.0’da kullanılan ana teknoloji ise parçalama. Parçalama teknolojisi, hızlı ilerleme sağlamak için herkesin aynı “parça” içinde olmasını gerektirir. Avalanche, Ethereum’un ikinci seviye onayı gerçekleştirebilen sanal makinesini destekliyor.

Buna karşılık, Ethereum’un parçalama teknolojisi, nihai onayı 5-6 saniyede gerçekleştirebilir. Ethereum 2.0’ın arkasında birçok büyük oyuncu var ve onlara başarılar diliyorum. Yine de Avalanche ‘ın şimdiye kadarki en hızlı zincir olduğuna inanıyorum.

Wang: Avalanche neden gerçek bir atılım?

Sirer: Avalanche, önceki fikir birliği mekanizmalarından temelde farklıdır. TPS ile çok hızlı, VISA’nın üç katı olan 600’ü aşıyor. Bir saniyede altı onay elde edilebilir. Bitcoin ve BCH’nin POW mekanizmasıyla karşılaştırıldığında Avalanche’ın katılım eşiği çok düşük. Avalanche protokolü üzerine birden fazla sanal makinenin kurulmasına izin verir.

Avalanche, Bitcoin veya ABD doları ve RMB gibi fiat para birimleriyle rekabet etmek için yaratılmamıştır. “Dünyanın bilgisayarı” olarak tanımlanan Ethereum ile rekabet etmek için yapılmadı. Avalanche, gerçek dünyadaki varlıkları belirtmek için bir varlık ihraç platformu olarak konumlandırılmıştır.

Wang: Topluluğun, yönetişimin ve teknolojinin önemini bir kamu zinciri için nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sirer: Topluluk, kalkınma ve yönetişim bir masanın ayakları gibidir. Her ayak çok önemlidir. Masa güçlü bir destek olmadan duramaz. İyi bir topluluğun geliştiricileri karşılamaya açık olması gerekir; İyi bir yönetim mekanizmasının, kullanıcıların neye ihtiyacı olduğunu bulması ve seslerine saygı duyması gerekir. Gelişmenin ademi merkeziyetçi olması gerekiyor.

Avalanche’ın tüm dünyada geliştiricileri var. Ve arkasında büyük şirketler var. Yang: Uzun vadeli bir perspektiften, yönetişimin en önemli şey olduğunu düşünüyorum, bu da bir şirketi yönetmekle aynı şey. Uzun vadede teknoloji önemli değil.

Blockchain teknolojisi, topluluk için ücretsiz olan açık kaynaklı bir yazılım temel alınarak geliştirilmiştir. Topluluk da en önemli faktör değil. Bence en önemli şey yönetişim. Ademi merkeziyet daha çok teknikle ilgilidir. Örneğin, merkezi olmayan bir ağ yöntemi aracılığıyla Bitcoin, veri varlıklarının açıklığını ve şeffaflığını sağlar ve zincirdeki veriler üzerinde oynanamaz, toplam coin miktarının sabit bir üst limite sahip olmasını sağlar.

Ads

Ancak yönetim düzeyinde, tüm paralar bir dereceye kadar merkezileştirilmiştir. Örneğin, BCH geliştiricileri protokolü değiştirmeye karar verebilir. Bir anlamda, bir şirketi yönetmekle aynı şey. Tarihsel olarak, şirketlerin başarı ve başarısızlığının nedenleri kötü yönetişimden kaynaklanıyor.

Örneğin Apple, Steve Jobs’un karizmasına, liderliğine ve kullanıcı deneyimi arayışına dayanarak başarılı oldu. Jobs kovulduğunda Apple büyük kayıplar yaşadı. Jobs geri döndükten sonra Apple’ı yeniden harika yaptı. Bitmain’in arkasındaki sorunlar da yönetişimle ilgilidir. Basitçe ifade etmek gerekirse, yönetişim, daha uzun vadeli bir vizyona sahip olan ve topluma liderlik etmek için tüm tarafların kaynaklarını ve çıkarlarını koordine etme ve dengeleme konusunda daha yetenekli liderler gerektirir.

Blockchain dünyasında birçok insan teknolojiye odaklanıyor. Aslında harika ürünler yapmak için teknoloji yeterli değil. Kullanıcı deneyimi en önemli şeydir. Kullanıcılar blockchain teknolojisinin kendisini umursamıyor, ancak daha çok kullanımının kolay olup olmadığı ve sorunumu çözüp çözemeyeceği konusunda endişeli.

Apple gibi bir ürünü nasıl teslim edeceğimizi bulmamız gerekiyor. Kullanıcı deneyimi arayışı da doğası gereği yönetişimdir. Yönetişimin kendisi de topluluktaki kilit liderlerin ruhunda yatmaktadır. İçindeki varlıkların tokenizasyonunu gerçekleştirin.

Wang: Varlık tokenasyonundan bahsetmişken, Haipo’ya sormak istiyorum, sizce zincirdeki varlıklar için pazar büyük mü?

Yang: Çok büyük olmalı. Hangi varlıkların tokenleştirilebileceğini görmemiz gerekiyor. Tokenleştirilebilen varlıklar, para birimleri ve menkul kıymetler gibi standartlaştırılmış varlıklardır. 1. Para birimi cinsinden, Tether 10 milyar ABD dolarının üzerinde ihraç etti. Birçok insan bunun çok fazla olduğunu düşünüyor. Ama bence bu pazar küçümseniyor.

Gelecekte stabilcoin pazarı, özellikle Facebook’un Libra’sının yayınlanmasından sonra yüz milyarlarca hatta trilyonlarca dolar olmalıdır. Gelecekte blok zincirine dayalı olarak ABD doları bile ihraç edilebilir. Şu anda, USD para biriminin takası SWIFT sistemi üzerinden yapılmaktadır. Ancak SWIFT sisteminin kendisi yalnızca bir takas ağı, bir mesajlaşma sistemidir, bir yerleşim ağı değil.

Takas ve hesaplaşma uzun zaman alır ve güvenilir değildir. Ancak hem USDT hem de USDC, sınır ötesi transferleri saniyeler içinde hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir ve varlık teslimini gerçekleştirebilir. Bağımsız para birimlerinin bile blok zincirinde basılması muhtemeldir. RMB’nin de böyle bir planı olduğuna inanıyorum.

2. Hisse senedi ve menkul kıymet piyasaları en büyük piyasadır. Ancak pazara erişim için katı gereksinimleri vardır. Bir hisse senedi ister A-hisse senetlerinde ister Amerika piyasalarında listelenmiş olsun, onları elde etmek zordur.

Blockchain’in, merkezi olmayan yönetim yoluyla talebi tamamen serbest bırakabileceğine inanıyorum. Herhangi bir küçük şirketin veya hatta bir projenin bir jeton yayınlamasına, dağıtmasına ve finanse etmesine izin verebilir. Şu anda küresel olarak işlem gören yalnızca on binlerce hisse senedi olabilir. Kripto alanında ayrıca on binlerce jeton var.

Gelecekte milyonlarca veya daha fazla varlığın alınıp satılacağına ve dolaşımda olacağına inanıyorum. Bu yalnızca merkezi olmayan teknoloji ve organizasyon yoluyla gerçekleştirilebilir. Varlıkların tokenleştirilmesi pazarı çok büyük olacak. Ve şu anda, tüm blockchain teknolojisi hala çok ilkel.

Bitcoin ve Ethereum’da sadece birkaç veya bir düzine TPS var ve bu da piyasa talebini karşılamaktan çok uzak. CoinEx’in merkezi olmayan bir Dex halka açık zinciri oluşturmaya kararlı olmasının nedeni budur. Wang: Avalanche’ın makalesi ilk olarak IPFS’de yayınlandı.

IPFS hakkında ne düşünüyorsunuz? Sirer: Kişisel olarak IPFS’yi çok seviyorum. Merkezi olmayan bir depolama çözümüdür. Yang: IPFS’nin merkezi olmayan depolama sorununu çözdüğüne ve blok zinciri dünyasında sağlam olabileceğine ve HPPT hizmetlerinin yerini alabileceğine şüphe yok. Ama hala üç sorun var: 1. IPFS sıradan kullanıcılar için değildir.

Herkesin BCH ve BTC’ye ihtiyacı vardır, ancak yalnızca geliştiricilerin nispeten niş bir pazar olan IPFS’ye ihtiyacı vardır; 2. IPFS, pratikliğini daha da azaltan geleneksel depolama çözümlerinden daha pahalıdır. Ademi merkeziyetçiliği sağlamak için daha fazla kopya saklanmalı ve daha fazla donanım cihazı tüketilmelidir. Sonunda, bu maliyetler kullanıcılara ait olacaktır. 3. Uyum sorunları olabilir.

WikiLeaks’ten gelen bilgiler gibi hassas bilgileri depolamak için IPFS kullanırsanız, ulusal güvenliği tehdit edebilir. Merkezi olmayan depolamanın ve merkezi olmayan halka açık zincirlerin küresel hükümetlerin ortak baskısı altında hayatta kalabileceğinden şüpheliyim. IPFS projesi belirli sorunları çözer. Ancak başvuru beklentileri açısından bakıldığında karamsarım.

Wang: Defi hakkında ne düşünüyorsun?

Yang: Önce kavram hakkında konuşmak istiyorum. Genel olarak konuşursak, tüm blok zinciri endüstrisi doğası gereği DeFi’dir. Blockchain, ademi merkeziyetçilik yoluyla para, öz sermaye ve varlık değerinin dolaşımını gerçekleştirmektir.

Yani geniş anlamda, blockchain’in kendisi DeFi’dir. Dar anlamda DeFi, akıllı sözleşmelere dayalı bir finansal sözleşmedir. DeFi, akıllı sözleşmeler yoluyla uygulamaları daha esnek bir şekilde oluşturabilir. Örneğin, daha önce sadece transfer etmek ve ödeme yapmak için Bitcoin kullanabiliyorduk. Artık akıllı sözleşmelerle borç verme, takas, ipotek vb. gibi esnek işlevler mevcuttur.

Tüm blok zinciri endüstrisi, DeFi koşulları altında yavaş yavaş gelişiyor. DeFi, gelecekte kesinlikle daha fazla gelişme gösterecek. Sirer: Bu konuda çok iyimserim. DeFi, yalnızca kripto para birimi alanında bir yenilik değil, aynı zamanda finans alanında da bir yeniliktir. Wall Street şirketleri, hiçbir yenilik olmadan yıllarca durdu.

Avalanche, performans ve uyumluluk gibi farklı DeFi ihtiyaçlarına uyar. Gelecekte, Wall Street sadece DeFi’yi benimsemekle kalmayacak, aynı zamanda DeFi, Wall Street’in geleneksel finans piyasalarına ayak uyduracak büyük bir pazara dönüşecek.

Topluluktan sorular:

  1. Avalanche, DeFi ile nasıl bütünleşir?

Sirer: Şu anda Avalanche üzerindeki tüm DeFi uygulamaları Ethereum’u geçti. Ethereum’da elde edilebilecekler, daha iyi bir kullanıcı deneyimi ile Avalanche’de elde edilebilir.

Şu anda, işlevlerinin bir kısmını veya tamamını eklemek için Bileşik ve Makerdao gibi popüler DeFi projelerine bağlanıyoruz. Şu anda, Avalanche ademi merkeziyetçi bir değişim inşa ediyor.

Çünkü mevcut DEX hız ve performansla sınırlıdır. Avalanche piyasaya çıktığında, dünyaya hızlı ve merkezi olmayan işlem deneyimine nasıl ulaşılacağını gösterecek.

  • BCH’nin kaç geliştiricisi var?

Bence kaç geliştirici olduğu önemli değil. Önemli olan neyin geliştirilmesi gerektiğidir. Geçen gün Jobs’un videosunu izledim ve bana çok ilham verdi.

Teknolojinin neler yapabileceğini görmek için teknolojiyi bir araya getirmiyoruz. Önce ne istediğimizi buluruz ve sonra ihtiyacımız olan teknolojiyi kullanırız. Tüm blockchain topluluğu geliştiricileri tapıyor.

Vitalik’e “V Tanrısı” dedikleri gibi. Geliştiricilere sihirbaz muamelesi yapmak gerekli değildir. Geliştiriciler programcıdır ve ben de bir programcıyım.

ViaBTC, Copernicus’un (önceden Bitmain’e ait bir geliştirme ekibi) çekirdek üyeleri de dahil olmak üzere 100’den fazla kişiden oluşan bir geliştirme ekibine sahiptir. Teknik olarak, daha hızlı, daha kararlı ve daha iyi kullanıcı deneyimi ürünleri oluşturacağımıza çok güveniyoruz.

1 yorum
  1. […] Coinex & Avalanche Defi AMA Oturumu yazımızı okumak için […]

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.