Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
BTC
$17,132.97
+4.24
ETH
$1,295.82
+6.57
LTC
$78.68
+3.85
DASH
$43.13
-0
XMR
$141.66
+3.36
NXT
$0.00
-6.73
ETC
$20.25
+3.9
DOGE
$0.11
+6.31
ZEC
$43.59
+9.08
BTS
$0.01
+2.35

Grayscale’in 10 milyarlık Bitcoin fonu -%40 ile tarihi dipte

1.443

Piyasa FTX kriziyle uğraşırken amiral gemisi kripto para ve altcoin’ler de büyük düşüş yaşadı. Grayscale’in 630 bin BTC’lik Bitcoin fonu, GBTC’nin hisseleri de bu süreçte Bitcoin fiyatına oranla yüzde 40 daha indirimli işlem görüyor. Bu, fiyat farkı bakımından tüm zamanların rekor seviyesi. Henüz geçtiğimiz haftada, aradaki fark yüzde 35 düzeyindeydi.

Dünyanın en büyük kurumsal Bitcoin fonu olan Grayscale Bitcoin Trust, kısa adı ile GBTC, yatırımcıların geleneksel yollarla BTC’ye yatırım yapmasının kolay bir yolunu sağlamak amacıyla geliştirilmişti.

ETF’ler genişledikçe yatırımcılara daha fazla seçenek çıktı

Bir dönem GBTC, fon hisselerinin fiyatının net varlık değerinin yüzde 140’ına kadar yükselmesiyle, yüksek bir primle işlem görmüştü. Bu durum ilk olarak geçen yıl şubat ayında Kanada ve diğer bazı ülkelerin fiziksel Bitcoin’e dayalı borsa yatırım fonlarını (ETF’ler) piyasaya sürmesiyle değişti. Aynı yılın ilerleyen dönemlerinde yatırımcılara Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerine dayalı ETF’ler gibi Bitcoin benzeri menkul kıymetleri satın almak için daha fazla yol sunuldu.

Ads

GBTC’nin eskiye oranla daha iskontolu olarak işlem görmesi, GBTC’nin bir Bitcoin ETF’ine dönüştürülmesine yönelik iyimserliğin azaldığının işareti olarak görülüyor. Bilindiği üzere Grayscale, geçtiğimiz yıldan bu yana milyarlarca dolarlık Bitcoin varlığı tutan fonunun bir ETF’e dönüştürülmesi için çaba gösteriyor, bu doğrultuda SEC’ye başvurularda bulunuyordu.

Grayscale ile SEC anlaşmazlığı

ABD’de böyle bir ETF çıkarmaya yönelik tüm girişimler, Grayscale’inki de dahil olmak üzere yapılan tüm başvurular, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından engellenmişti. Dünyanın en büyük kripto varlık yöneticisi bu yıl haziran ayında kuruma dava açmıştı.

Grayscale’in hukuk müşaviri Donald B. Verrilli o dönemde yaptığı açıklamada, “SEC benzer yatırım araçlarına tutarlı bir muamele uygulamıyor ve bu nedenle 1934 tarihli İdari Usul Yasası ve Menkul Kıymetler Borsası Yasasını ihlal ederek keyfi ve kaprisli bir şekilde hareket ediyor” demişti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.