Kripto Para Haberleri - Bitcoin ve Altcoin Haberleri
BTC
$18,777.67
+3.71
ETH
$570.31
+3.79
LTC
$76.95
+5.43
DASH
$95.50
+0.88
XMR
$148.24
+6.45
NXT
$0.01
+27.45
ETC
$5.98
+1.72
DOGE
$0.00
+2.94
ZEC
$66.56
+3.52
BTS
$0.02
-4.98

Brave Browser nedir ? Ayrıcalıkları nelerdir ?

144

Brave, internet kullanımı sırasında oluşan gizlilik endişelerini gidermeyi ve blokzincir tabanlı bir ödül sistemi ile reklam izleyen kullanıcılarını ödüllendirmeyi amaçlayan, açık kaynak kodlu bir web/mobil internet tarayıcısı projesidir. 

Brave, 28 Mayıs 2015 tarihinde kurulan Brave Software şirketi tarafından kullanılmaya başlandı. Programın yaratıcısı ve şirketin CEO’su olan Brendan Eich, aynı zamanda Javascript programlama dilinin ve Mozilla Firefox tarayıcısının da yaratıcısıdır. 

Tarayıcı, kullanıcıların Google Chrome ile aşina olduğu “Chromium” tabanlı bir yazılıma sahiptir. Böylece, tarayıcı kullanımı istatistiklerinde çok büyük bir farkla önde olan Google Chrome’dan geçiş yapacak sıradan kullanıcıların Brave kullanırken zorluk yaşamayacakları aşikardır. 

Reklamlara karşı sempatik bir yaklaşım

Tarayıcı, kullanıcıları için oluşturduğu ödül mekanizması ile internet reklamları konusunda bambaşka bir yaklaşım getiriyor. Devrim niteliğindeki bu yaklaşım, internet reklam piyasasına hâkim olan Google ve Facebook gibi devlerin hakimiyetini çökertebilir.

Brave tarayıcısı ile kullanıcılar da reklam gelirlerinden pay alabiliyor. Hatta yapılan bildiriye göre bu gelirin 70$’ lara kadar çıkabileceği söylendi. Oysa mevcut reklam düzeninde, reklam verenlerden gelen gelirin büyük bir kısmı Google ve Facebook gibi reklam yayınlayan şirketlerin hesaplarına gidiyor. Brave ekibi ise kazandığı gelirleri kullanıcıları ile bölüşmeyi amaçlıyor. Hatta kullanıcıların bu sistemdeki gelir payının %70 gibi yüksek bir oran olması planlanmaktadır.

Reklam izleyenlere yapılan ödüllendirmeler, Ethereum blokzinciri tabanlı merkezsiz bir token olan “Basic Attention Token” (BAT) aracılığıyla sağlanıyor. BAT, Brave ekibi tarafından bütün bu sistemin temelinde yer alması amacıyla oluşturulmuş bir token, bir kripto para birimi. Kazanılacak BAT miktarı ise, reklam izleme istatistiklerine bakılarak sağlanıyor. Ancak bu reklamlar, tracker’lar yoluyla toplanan kişisel bilgilerin ışığında kişiye özel olarak belirlenmiyor. Hangi reklamın gösterileceği bölgesel olarak belirleniyor.

Reklam gelirlerinden pay alınması fikri, bugüne kadar görsel ve yazılı medya yoluyla on yıllar boyunca yoğun bir reklam saldırısına maruz kalmış büyük toplulukları bu konuda biraz daha ılımlı hâle getirebilir.

Peki ya reklamsız hızlı bir tarayıcı’ya ne demeli ?

Reklam izlemek istemeyen ve tarayıcıya eklenmiş bir kripto cüzdanına sahibi olmayan sıradan kullanıcılar, tarayıcı içerisine entegre edilmiş yerleşik reklam ve takip engelleyicisi sayesinde reklamlardan ve tüm izleyicilerden kurtulabiliyor. Bu özellik, program indirilip yüklendikten sonra standart olarak çalışabilecek entegre bir şekilde oluyor.  

Tarayıcı, internet aktivitelerini “reklam profili oluşturmak amacıyla” takip edip uzak sunuculara raporlayan “tracker”ları engelleyerek hem kullanıcılarının internet üzerindeki gizliliğini korumayı hem de kullanım hızını arttırıyor. Ekibe göre kendi tarayıcıları diğer tarayıcılara kıyasla tam 3-6 kat daha hızlı çalışıyor. Bunun sebebi ise web sitelerinin yavaş açılmasına sebep olan arkaplandaki işlemlerin mevcut olmaması.

Brave üzerinde reklamları açık bırakarak para kazandıran uygulama içi özellik “Brave Ads” ise projenin başlarında sadece 5 pilot ülkede hizmete sunulmuş durumdaydı. Daha sonradan ise ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa’dan oluşan bu 5 ülke dışında birçok ülkede daha kullanılmaya başlandı. Şu anda tam 30 ülkeden Brave Ads ile para kazanmak mümkün. 

Brave Browser Türkiye’de kullanılabiliyor olsa da ülkemiz henüz reklam izleyerek para kazanılan ülkeler arasına dahil edilmiş değil. Ancak yakın zamanda sistemin daha fazla ülkeye ve tüm dünyaya yayılması planlanıyor.

İçerik Üreticilerine Maddi Destek Sağlanabiliyor

Tarayıcının kayıtlı içerik üreticilerine, , tarayıcıyı kullanan sıradan insanlardan BAT bahşişi alabiliyorlar.  

Brave, bu noktada tarayıcıda cüzdanı olmayan ve sadece reklam izlememe amacıyla tarayıcıyı kullanan standart kullanıcılara, anonim şekilde toplanan kullanım istatistikleri ile orantılı olarak zaman zaman hediye BAT’ler dağıtıyor. Kullanıcılar kazandıkları bu hediye tokenleri diledikleri içerik üreticisine bahşiş/bağış olarak gönderebiliyorlar.

Şu an için anlaşmalı olunan platformlar arasında YouTube, Twitter, Twitch, GitHub, Reddit, Wikipedia, Vimeo, bazı büyük gazetelerin web sayfaları ve birçok başka web sitesi bulunuyor.

Brave Browser, kullanıcı sayısı istatistiklerinde büyümeye devam ediyor ve şu anda aylık 10 milyonun üzerinde aktif kullanıcı sayısına sahip. Tarayıcı daha önce de Japonya’nın Google Play üzerinde en çok indirilen internet tarayıcısı olmuştu. Ayrıca Brave COVID-19 sebebiyle video konferans uygulamalarının öneminden dolayı blokchain tabanlı yeni bir şifreli video konferans uygulaması başlattı

- Advertisement -

- Advertisement -

8 Yorumlar
  1. […] Brave Browser hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için buraya tıklayınız. […]

  2. […] Brave Browser hakkında bilgilenmek için buraya tıklamanız ve okumanız yeterli olacaktır. Altcoin […]

  3. […] Brave Browser hakkında bilgi almak istiyorsanız buraya tıklamanız […]

  4. […] Ayrıca Basic Attention Token’a sahip Brave Browser hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. […]

  5. […] Bsic Attention Token ödülü dağıtan Brave Browser hakkında detaylı bilgi almak için buraya […]

  6. […] Brave Browser hakkındaki bilgilendirici yazımızı okumak için buraya […]

  7. […] Brave Browser Nedir? Ayrıcalıkları Nelerdir? yazımı okumak için tıklamanız […]

  8. […] Brave Browser Nedir ? Ayrıcalıkları Nelerdir ? yazımızı okumak için […]

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.